Za prvega velja, da sodi v skupino okoli razvojnega ministra Mitje Gasparija, drugega pa uvrščajo v kroge dolgoletnih članov SD, ki naj bi za podporo Bohincu na svojo stran pridobili finančnega ministra Franca Križaniča.

Poznavalci razmer so si enotni, da novi direktor agencije ne bi smel biti vidni član nobene politične stranke in se ga ne bi smelo uvrščati v nobeno interesno skupino. Agencija bo namreč deležna hudih pritiskov politike in lobijev. Glede na obseg premoženja, ki ga bo država prenesla na agencijo, pa bi pričakovali tudi, da bo imel direktor izkušnje z upravljanjem gospodarskih družb.

Vlada s sprejemom zakona, katerega prvo branje bodo poslanci opravili danes, hiti zaradi zadovoljevanja zavez za članstvo v organizaciji OECD. Zato načrtuje, da bo potrjen najpozneje aprila, vodstvo pa mora biti imenovano najpozneje v treh mesecih po uveljavitvi zakona.

Po predlogu zakona, ki ga je vlada poslala v državni zbor, naj bi direktorja in člane sveta agencije na predlog premierja imenovala vlada, kandidate pa bi iskali z javnim pozivom. Toda že ob obravnavi predloga zakona na vladi so se pojavili pomisleki, da bi jih moral imenovati parlament, kar bi povečalo neodvisnost agencije. Cilj zakona je namreč urediti upravljanje naložb po načelih "učinkovitosti, preglednosti, odgovornosti in predvidljivosti, ločeno od vpliva politike in posameznih interesnih skupin". Zaradi nasprotovanja strokovne javnosti niti vladni viri ne izključujejo možnosti, da bo na koncu sprejeta odločitev, da bi člane sveta in direktorja na predlog vlade imenoval državni zbor. Poleg tega potekajo tudi razprave o številu članov sveta; predlog zakona predvideva tri, vendar so se že v vladi pojavile zamisli, da bi morali število povečati.

Na agencijo bodo z dnevom imenovanja njenih organov prenesene vse kapitalske naložbe države, ki jih upravljajo posamezni proračunski uporabniki, med drugim delnice Zavarovalnice Triglav, ki so v lasti ZPIZ. Ob tem ne gre spregledati niti tega, da bo kadrovsko-akreditacijski svet (KAS) z ustanovitvijo agencije postal njeno posvetovalno telo oziroma akreditacijska komisija. Agencija, ki bo samostojen in neodvisen organ s statusom nevladnega neposrednega proračunskega uporabnika, bo pripravila tudi strategijo upravljanja kapitalskih naložb za triletno obdobje, ki jo bo moral potrditi državni zbor. Predvideno je, da bi bila strategija sprejeta do konca leta, v njej pa bodo med drugim opredelili, katere so za državo strateške naložbe. Posebej v vladi pripravljajo zakon o preoblikovanju Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, po katerem se bo lastniški vpliv paradržavnih skladov v gospodarstvu bistveno zmanjšal. Tudi Kad in Sod bo po novem upravljala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Predlog zakona, ki bo po pričakovanjih sprožil nov val privatizacije, naj bi bil pripravljen v nekaj dneh.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si