"S to pogodbo bom pokril več kot polovico proračuna. Zdaj mi ne bo treba varčevati pri izbiri skakalnic za trening in številu skokov," je dejal Jernej Damjan, zadovoljen pa je bil tudi predsednik njegovega matičnega kluba SSK Ilirija Costela Ljubo Jasnič, saj se bo skakalni center Mostec v Ljubljani odslej imenoval Arena Triglav.

Nasmeh je vaš zaščitni znak.

Z nasmehom lažje greš čez probleme, ki se pojavijo v življenju.

Zakaj ste se sploh odločili za samostojno pot?

Problem ni Smučarska zveza Slovenije, ki dobro deluje. Med menoj in trenerjem Matjažem Zupanom ni bilo prave kemije glede načina treninga, zato sem na njih hodil z veliko muko. V vrhunskem športu ni možno, da greš v drugo službo, če ti šef ni všeč. Pri skokih moraš stoodstotno zaupati trenerju, da ob njegovih nasvetih pri hitrosti 100 kilometrov na uro ne boš padel na glavo. Skoki so tehnično tako zahteven šport, da vsak ne funkcionira z vsakim. V skakalnih velesilah Avstriji in Norveški imajo vsi skakalci tudi osebne trenerje. Pri nas imamo mlade fante, ki se povsem izgubijo, ko pridejo k drugemu trenerju. Eden takšnih je Jurij Tepeš, ki se je povsem izgubil. O tem bi morala razmišljati Smučarska zveza Slovenije.

Kako sploh deluje sistem, če si zasebnik v športu?

Ob pomoči mnogih, ker sam ne bi zmogel vsega. Za menoj stojijo klub, starša sta menedžerja, pomagajo mi še poslovni direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga, nekdanji skakalec in zdaj trener Bine Norčič, Smučarska zveza Slovenije, še veliko ljudi mi je priskočilo na pomoč pri majhnih zadevah. Jaz za trenerja Nikkolo iščem hotele, letalske vozovnice, vodim račune, zato se šalimo, da sem tudi tajnica. Skozi takšno delo sem se veliko naučil skozi življenje.

Pričakovanja na olimpijskih igrah v Vancouvru, ki bodo vaše druge?

Komaj jih čakam. Glede na dogodke v zadnjih tednih ne bi mogle priti v bolj ugodnem času. Zadovoljen bom, če bom sproščen in užival v skokih, kar pomeni, da ne bom razmišljal o rezultatu, ki bo prišel sam od sebe. Pri skokih je nemogoče tempirati formo za eno tekmo.

V Vancouvru z vami ne bo osebnega trenerja Nikkole.

Z menoj je lahko štiri mesece, vendar če želi obdržati zaposlitev v Sacnii, mora prav v času olimpijskih iger v službo za tri tedne. Skoki so glede zaslužka preveč tvegani, da bi se povsem odpovedal službi. Povezana bova s sodobnimi komunikacijskimi sredstvi, kot so telefon, internet, skype...