"Malo presenečenja je bilo. Italijanka Magda Genuin je bila že na zmagovalnem odru, ampak zmagala še ni nikoli in si je tudi želela prve zmage. Žal ji to ni uspelo, saj sem ji to preprečila. Ko smo prišli v sam finiš teka, sem vedela, da je zraven in da bo najbolj nevarna. Ko tečeš proti ciljni črti in ko vidiš, da si prvi, dobiš v zadnjih metrih še nekaj dodatnih, zadnjih atomov moči. Ko sem videla, da bom zmagala, me je kar poneslo proti cilju," je Fabjanova po prihodu domov iz mrzle Sibirije strnila nekaj vtisov o svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu.

Fabjanova je po tretjem mestu letos v Düsseldorfu in petkovi zmagi v Ribinsku na oder za zmagovalke stopila še tretjič, prvič na drugo mesto. Fabjanova in Višnarjeva sta na ekipnem sprintu v ruskem Ribinsku osvojili drugo mesto, potem ko sta zaostali le za Nemkama Stefanie Böhler in Evi Sachenbacher Sthele. Višnarjeva je tako po rezultatu kariere v petek, ko je bila na sprintu šesta, mejnik prestavila še višje. Z drugim mestom se je prvič povzpela na oder za zmagovalke in tako še enkrat več potrdila dobro formo slovenskih tekačic pred prihajajočimi olimpijskimi igrami v Vancouvru.

Poslovni direktor panoge za nordijsko smučanje Primož Ulaga, ki je danes čestital in pozdravil tekmovalki na novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije, je bil zelo zadovoljen. "Lepo je gledati, kako punce napredujejo, rezultati so dovolj velik pokazatelj, da je reprezentanca močna tudi ob odsotnosti Petre Majdič, ki ne bo večno tekmovala. Vesnina zmaga me je presenetila, Katja krasno napreduje. Dosegli sta že vse začrtane cilje, zimske olimpijske igre pa bodo smetana na tej torti," je dejal Ulaga.

"Uresničila se mi je želja stati na najvišji stopnički, kar sem dosegla en mesec po sploh prvih stopničkah in upam, da se mi bo to poslej čim večkrat dogajalo. Vsi ti uspehi pa ne smejo biti preveliko breme na olimpijskih igrah in moram ostati na realnih tleh. Progo v Ribinsku dobro poznam in sem natanko vedela, kje so bile vse pasti, kar sem znala izkoristiti in se nisem pustila zmesti. Znova so se izkazali serviserji, saj sem imela zelo dobre smuči," je pojasnila novopečena šampionka.

"Nisem pričakovala stopničk še zlasti, ker je bila tekma tako težka zaradi mraza," je povedala Višnarjeva, ki odhaja na priprave v Planico, kjer bodo opravili en teden višinskega treninga, preden 3. februarja odidejo na tekmo svetovnega pokala v kanadski Canmore. Fabjanova se te tekme ne bo udeležila in bo stopnjevala formo doma. Proti Vancouvru se odpravlja 8. februarja