Medtem ko so v skupaj 342 osebnih stečajih, sproženih od oktobra leta 2008 do konca septembra lani, terjatve upnikov znašale kar 48 milijonov evrov, terjatve do 61 dolžnikov v stečajih po 1. oktobru lani znašajo namreč "le" 1,6 milijona evrov.

Izgubi delovnega mesta sledi nezmožnost poravnavanja obveznosti

V Sloveniji je več kot 95.000 brezposelnih, v 15 pomurskih občinah pa je po statističnih podatkih brezposelnost celo več kot 20-odstotna. V težavah zaradi nezmožnosti poravnavanja obveznosti že dolgo niso več le podjetja, v likvidnostnih težavah so tudi posamezniki. Da imajo ti težave pri poravnavanju obveznosti, opažajo v bankah in v številnih podjetjih, ki pošiljajo na naslove gospodinjstev položnice za mesečne stroške.

"Negativno dogajanje na trgu delovne sile je zagotovo vplivalo na povečanje bančnih terjatev do posameznikov," pojasnjuje upravljalec s kreditnimi tveganji v Unicredit banki Branko Spruk. Število nezmožnosti plačevanja posojil se je povečalo predvsem na območjih, kjer so podjetja prenehala z dejavnostjo in so ljudje ostali brez zaposlitve. Plačilna nedisciplina je posledica tako izgube službe kot plačilne nesposobnosti delodajalca, pojasnjuje Spruk. Tudi v Banki Koper v zadnjem času opažajo več težav pri poravnavanju obveznosti. "Težave poskušamo reševati tako, da je rešitev sprejemljiva za dolžnika in banko," so pojasnili.

Letos se bodo razmere še zaostrile

Po pričakovanju bančnikov pa se bo položaj dodatno zaostril v letošnjem letu. Tako v Abanki v minulem letu in začetku letošnjega ugotavljajo minimalno rast neplačnikov, pričakujejo pa, da se bo stanje na tem področju še letos zaostrilo. V drugi največji banki, državni NKBM, težave zaznavajo, vendar dodajajo, da je bil odstotek neplačanih zapadlih posojil v primerjavi s skupnim stanjem posojil tako leta 2008 kot v lanskem letu minimalen. "Letos pa zaradi nastalih razmer v gospodarstvu in napovedi o povečanju števila brezposelnih pričakujemo rahlo povečanje deleža slabih posojil," so dodali.

Bonitete posameznikov se slabšajo, v NLB težav ne zaznavajo

Presenetljivo pa nikakršnih sprememb ne zaznavajo v največji banki, državni NLB, ki ima sicer največji obseg depozitov prebivalstva in 13 poslovalnic v Pomurju. "Tovrstne težave v letu 2009 niso bile nič bistveno drugačne ali večje kot v preteklih letih," pravijo in dodajajo, da bistvenega porasta terjatev glede na leto 2008 ne beležijo.

Čeprav v bankah težave rešujejo individualno in obveznosti preoblikujejo, tako da na primer podaljšajo obdobje plačevanja in posledično zmanjšajo obroke ali pa plačilo odložijo za določen čas, vsak tak pristop posledično poslabša boniteto posameznika, temu pa načeloma sledijo ostrejši pogoji in dražja posojila.

V Unicreditu pojasnjujejo, da je glede na povečanje plačilne nediscipline pri odplačevanju kreditov splošen trend bonitet posameznikov slabši kot v preteklost. "S kopičenjem neporavnanih obveznosti se slabša tudi boniteta posameznika, saj redno poravnavanje obveznosti vpliva na odločitev banke o odobritvi naložbe posamezniku," so pojasnili v Banki Koper.

katja.svensek@dnevnik.si