Slovenska vrsta je tri četrtine tekme proti Rusiji igrala tako, kot je že pred tekmo napovedal selektor Andrej Dobovičnik. V obrambi je bila čvrsta, vendar so ruski profesionalci vendarle tako močni, da so znali vsako vrzel izkoristiti. Toda poraz z Rusijo je bil že vnaprej nekako "vpisan".

Vsi - tako v strokovnem štabu kot igralci - so se namreč zavedali, da bo ključna tekma za preboj v četrtfinale petkov obračun s Srbijo. Čeprav so tudi Srbi višje na jakostni lestvici kot Slovenci, pa Dobovičnik vseeno pričakuje bistveno bolj izenačen obračun kot z Rusi.

"Vsekakor tudi v tej tekmi ne bomo favorit, saj so tudi Srbi višje na lestvici. Pa vendarle pričakujemo bistveno bolj izenačeno tekmo. Želim si in pričakujem, da se jim bomo lažje zoperstavili, da jim bomo kos in da bomo izkoristili svoje priložnosti. Vsekakor je, tako kot smo že pred EP napovedali, to odločilna tekma za četrtfinale. Upam, da tekma z Rusi ni pustila večjih fizičnih in psihičnih posledic na naši ekipi. Fante bomo dvignili in igrali popolnoma novo tekmo. Upam, da še na višji kakovostni ravni," je pred tekmo s Srbijo dejal Dobovičnik.

Tudi srbski selektor Aca Kovačević meni, da bo prav tekma s Slovenijo tista odločilna. "Pred nami je zelo pomembno tekmovanje, saj moramo preveriti, koliko veljamo v Evropi. Leta 2007 smo bili prijetno presenečenje, postali smo ekipa, ki ve, kako igrati. Moštvo smo nekoliko pomladili, saj je potrebno misliti na prihodnost. Prepričan pa sem, da imamo igralce, ki so sposobni doseči ugoden rezultat. Smo ekipa, ki lahko vsakogar premaga in z vsakomur izgubi. Igralci premorejo tako mentaliteto. Odločala bo tekma proti Sloveniji, preko katere nas vodi pot v četrtfinale. Tam se križamo s skupino, kjer sta favorita Španija in Portugalska," je pred EP napovedal Kovačević.

Srbi so tako kot Slovenci že igrali na EP, in sicer na Portugalskem leta 2007. V skupini B so se merili s Španci, Rusi in Ukrajinci. Rusi so jih ugnali s 5:3, za presenečenje so Srbi poskrbeli z remijem proti takrat svetovnemu prvaku Španiji (1:1), nato pa so še s 3:2 ugnali Ukrajino.

Slovenci in Srbi so se doslej pomerili enkrat. Novembra 2003 so v Mariboru proti takrat še Srbiji in Črni gori slavili Slovenci z 2:1, gola za zmagovalce pa sta dosegla Gorazd Drobnič in Senudin Džafič.