Slovenske tekmovalke so zabeležile viden ekipni uspeh. Vnovič je bila najboljša Teja Gregorin na 15. mestu, ki je pustila nepokrite tri tarče, Andreja Mali je zadela 95 odstotkov od 20 tarč in bila 19., povratnica Tadeja Brankovič Likozar, ki je zadnji dve sezoni zaradi poškodbe in materinstva izpustila, pa je bila 21., s čimer je dosegla najvišjo letošnjo uvrstitev. Brankovičeva je na najdaljši biatlonski preizkušnji dokazala, da je tekaško že pripravljena za boj z večino najboljših, saj je tekmo končala z dvema strelskima minutama pribitka. Najslabše je šlo drugi povratnici Dijani Ravnikar, ki je po slabem zadnjem strelskem nastopu, ko je zgrešila tri tarče, pristala na 53. mestu, skupaj pa je zgrešila pet od 20 strelov.

Glavni slovenski adut je bila spet Gregorinova, ki je streljanje začela z ničlo, nato pa vsakič zgrešila en strel. V tekaškem delu tekmovanja je bila spet konkurenčna najboljšim, a je bil strelski izkupiček aktualne svetovne podprvakinje preslab za boj za stopničke. "Zavestno sem poskušala streljati bolj počasi in zanesljivo. Streljanje je bilo boljše, saj velikih napak, ko bi na enem strelskem postanku pustila nepobeljene po tri tarče ali več, ni bilo. Morda sem le malo prepočasi začela na progi, vendar je ta tukaj težka in ker sem kar nekoliko težko dihala, sem tekla svoj tempo. Pri streljanju so seveda še malenkosti, ki jih bo treba sanirati, in tam imam tudi še največ rezerve," je tekmo videla Gregorinova.

"Tekmo sem sprva želela izpustiti in se pripraviti za olimpijske igre. Vseeno sem nastopila in bila zelo sproščena. Višina mi nikoli ni pretirano ustrezala, tokrat pa sem se super počutila in tudi tek je kar šel, zato mi ni žal, da sem stopila na start. Dokazala sem si, da lahko ustrelim, kot znam, pa četudi ne tej tekmi raje nekoliko bolj počasi. Še vedno imam rezerve," je svoj dosežek sezone komentirala Malijeva. "Kaže, da še ne smem zaključiti kariere," pa so prve besede Brankovičeve, ki je v nadaljevanju dodala: "Res sem si oddahnila, ko je padel tudi zadnji dvajseti strel. Zjutraj me je bilo kar malo strah, ker je individualna tekma zelo naporna, sama pa že nekaj časa nisem nastopila na njej. Danes je bil strah očitno odveč. Prav gotovo sem vesela, ker so to moje prve, tiste prave točke svetovnega pokala za uvrstitev med prvo trideseterico, ki sem si jih želela po porodu," je zaključila Brankovičeva.

Ob odsotnosti vodilnih tekmovalk svetovnega pokala, Švedinj Helene Jonsson in Anne Carin Olofsson Zidek, so tekme na Južne Tirolskem, ki so tudi olimpijska generalka pred nastopi v Vancouvru, najbolje začele Nemke, ki so pred novoletnimi prazniki prav na Pokljuki osvojile prve stopničke v sezoni, tokrat pa so bila njihova kar prva tri mesta. Glavna junakinja je bila vnovič mlada Neunerjeva, na Pokljuki dvakrat tretja, ki je tri zgrešene strele nadomestila z izredno hitrim nastopom v smučini, kjer je še enkrat dokazala, da v tekaškem delu trenutno nima dorasle tekmice.

"Presrečna sem. Končno mi je uspelo zmagati tudi na posamični tekmi in to prav tukaj v Anterselvi, kjer nastopam zelo rada. Prav zaradi prizorišča mi zmaga pomeni še več in seveda sem zelo zadovoljna. S strelskim delom danes ne morem biti povsem zadovoljna, saj bi morala zadeti tarčo ali dve več, v smučini pa je šlo spet odlično," je po zmagi, 14. v karieri in prvi v letošnji olimpijski sezoni, povedala šestkratna svetovna prvakinja z Bavarske, ki je drugouvrščeno nosilko treh zlatih olimpijskih medalj v smučini ugnala za debeli dve minuti. Blizu zmagi je bila, vnovič pred izjemno kuliso z 10.000 gledalci, prvih 12 kilometrov tudi Henklova, prav na zadnjem streljanju pa je zgrešila dve tarči in sestopila na najnižjo med zmagovalnimi stopničkami.

V četrtek se bodo v italijanski Anterselvi na 20-kilometrski tekmi pomerili moški, nastopili bodo tudi tudi slovenski lovci na smučeh Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in Peter Dokl.