Odbor za vrhunski šport (OVŠ) je na podlagi meril pripravil seznam 41 potnikov za zimske olimpijske igre, danes pa so odločali tudi o dodatnih predlogih Smučarske zveze Slovenije (SZS) in Sankaške zveze Slovenije. "Visokih mest na OI seveda ne moremo zagotoviti, vendar glede na rezultate v letošnji sezoni lahko z gotovostjo trdimo, da imamo kandidate za kolajne. Merila OKS za nastop na igrah so veliko strožja kot merila Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), obenem pa so enkrat strožja od norm za zimske igre pred štirimi leti v Torinu. Leta 2006 je bila norma uvrstitev do 30. mesta v svetovnem pokalu, tokrat pa je 16. mesto," je uvodoma poudaril Jaro Kalan, direktor SZS. Norme je izpolnilo 41 športnikov, SZS pa je predlagala še pet dodatnih olimpijskih potnikov brez norm: tekačico na smučeh Alenko Čebašek, alpske smučarje Andreja Križaja, Janeza Jazbeca in Matica Skubeta ter nordijskega kombinatorca Gašperja Berlota.

Sankaška zveza Slovenije je v olimpijski ekipo za tekmo na umetnih progah predlagala Domna Pociecho, ki prav tako ni izpolnil slovenske norme. "Olimpijska reprezentanca ni potovalna agencija in določena merila vendarle morajo obstati," je stališče še nekaterih članov IO izpostavil veslač Iztok Čop.

"Določanje olimpijske reprezentance je zelo delikatno. Rad bi, da sprejmemo sklep, da OKS današnjega seznama potnikov nikakor ne zapira, vendar moramo že zaradi logistike danes imenovati reprezentanco. Kdorkoli bo do 31. januarja 2010 izpolnil mednarodno normo in normo OKS, bomo o tem naknadno razpravljali," je poudaril predsednik OKS Janez Kocijančič.

"Ko smo določali reprezentanco za OI v Pekingu, tam nismo delali izjem. Kadar napraviš izjemo, to hitro postane pravilo," je o dodatnih potnikih dejal predsednik OVŠ Bogdan Gabrovec in dodal: "Sem pa za to, da športnikom do konca omogočimo možnost za izpolnjevanje norm."

Direktor OVŠ Blaž Perko je ob tem izpostavil dejstvo, da ima Mednarodna smučarska zveza (FIS) določene kvote za olimpijske nastope, zato dodatna tekačica in en alpski smučar nimata mest za olimpijski nastop. FIS bo morebitne dodatne kvote podeljevala 25. januarja. Kalan je zato predlagane alpske smučarje razvrstil glede na sklepe strokovnega sveta pri SZS, tako da je na prvo mesto med njimi postavil Križaja, nato Jazbeca in Skubeta.

IO OKS se je nato soglasno odločil, da bodo v reprezentanci vsi tisti športniki, ki bi norme izpolnili do konca januarja. Pociecha, Križaj, Jazbec in Berlot so prav tako dobili zadostno podporo, o Čebaškovi in Skubetu pa bodo odločali šele naknadno, saj SZS trenutno niti nima dovolj kvot, da bi vsi omenjeni smučarji lahko nastopili na OI (neizkoriščene mednarodne kvote bodo razdeljene šele 25. januarja).

A vsi športniki, ki si bodo dodatno priborili mesta v olimpijski reprezentanci, niso upravičeni do povračila stroškov priprav, je še poudaril Kocijančič, temveč morajo te stroške nositi nacionalne panožne zveze.

Vodja olimpijske delegacije bo tudi tokrat Tone Vogrinec. "Že večkrat sem poudaril, da mi je v veliko čast biti vodja te reprezentance za Vancouver. Še nikoli namreč nismo šli na zimske igre s tako močno ekipo in toliko realnimi možnostmi za kolajne. Od Andreja Jermana, Tine Maze, Andreja Jermana, Klemna Bauerja, Teje Gregorin, Roberta Kranjca, Petre Majdič, tudi Vesne Fabjan in Katje Višnar v sprintu, deskarjev Roka Flandra, Roka Marguča in ostalih športnikov - vsi so res vrhunski tekmovalci in prepričan sem, da lahko vsak od njih preseneti, zato se z veseljem odpravljam v Kanado," je dejal Vogrinec.