In tudi ko se Tina Maze uvrsti med najboljše tri, dosežek za mednarodno javnost ne pomeni senzacije, a ko se to zgodi prvič v slaloma, je uspeh vreden večje pozornosti. Vse pa se je dogajalo pod Pohorjem.

V Mariboru do vodilne v svetovnem pokalu

Maria Riesch se je v Mariboru sploh prvič v karieri uvrstila na veleslalomski zmagovalni oder. In to v mestu, ki ga ima v izjemnem spominu. Februarja 2004 je namreč na Štajerskem postala svetovna mladinska veleslalomska prvakinja, bila isto sezono pod Pohorjem četrta, lani pa je v slalomu, ki je bila hkrati najbolj gledana alpska smučarska tekma v sezoni, v Mariboru prvič zmagala. Še več, okronala se je z nazivom Zlate lisičke, ki vsako leto pripade najboljši smučarki v skupnem seštevku slaloma in veleslaloma. Da si bo nemška šampionka za večno zapomnila Maribor, govori tudi podatek, da je prav v Sloveniji osvojila svoje prve točke svetovnega pokala.

"Maribor je v mojem srcu nekaj posebnega. Vesela sem, da sem prav tu dosegla nov osebni mejnik v alpskem smučanju in vedno se bom rada vračala v te kraje," je nasmejano pripovedovala Maria Riesch ter nadaljevala: "Že leta trdno delam v veleslalomu in končno žanjem uspehe. Veleslalom je specifična disciplina, v kateri potrebuješ ogromno treninga, da si hiter. Po eni strani je osnova smučanja, po drugi strani pa je najtežje biti med najhitrejšimi."

Anja Paerson zadnjič pod Pohorjem?

Da je bil vrstni red na 46. Zlati lisici povsem v znamenju tekmovalk, ki imajo na Maribor najlepše spomine, sta poskrbeli dvojna zmagovalka in velika junakinja Kathrin Zettel in tretjeuvrščena Anja Paerson. Avstrijka je bila pod Pohorjem že svetovna mladinska slalomska prvakinja, Švedinja pa je druga najuspešnejša lisička v zgodovini Zlate lisice, saj je dobila kar sedem preizkušenj (pet slalomov in dva veleslaloma). Uspešnejša je le švicarska legenda Vreni Schneider, ki je bila najboljša osemkrat (šestkrat v slalomu in dvakrat v veleslalomu).

"Čeprav imam na Maribor vedno nepozabne spomine, moram priznati, da so vedno najbolj aktualni zadnji dogodki. In ti so bili slabi. Še vedno se spominjam, kako sem bila lani potolčena po veleslalomu, ko sem po prvi progi za najhitrejšo zaostala za več kot tri sekunde in pol. Zato letos še toliko bolj cenim mariborski uspeh," je pripovedovala Anja Paerson, ki se je na veleslalomske stopničke zmagovalnega odra nazadnje povzpela v sezoni 2005/06 in je v svojem najuspešnejšem kraju svetovnega pokala prekinila štiriletni post.

Anja Paerson ima v zadnjem času še eno veliko težavo. Na nočnem slalomu v Flachauu je namreč grdo padla. "Bolečine v kolenu so bile tako hude, da dva dneva sploh nisem mogla stopiti na nogo. Šele dan pred mariborsko tekmo sem si obula športne čevlje. Pomembno je, da si nisem strgala vezi, da bom lahko tekmovala naprej, a so mi rekli zdravniki, da le zato, ker imam tako močne noge, da lahko mišice opravljajo nekatere funkcije namesto kolenskih vezi," se zaveda obrabe "materiala" Anja Paerson, ki bo v prihodnje dala več poudarka hitrim disciplinam. Če bo tako, je možno, da je bila švedska šampionka letos zadnjič na tekmah svetovnega pokala pod Pohorjem.

Prvič, a ne tudi zadnjič

Kako se tekmuje v domačem mestu, v svoji izjemno uspešni športni poti dokazuje Tina Maze. Črnjanka se je v Mariboru uvrstila prvič na zmagovalne stopničke januarja 2002, ko je v veleslalomu zaostala le za švicarsko legendo Sonjo Nef. Korošica je po omenjenem uspehu do danes v veleslalomu dosegla sedem zmag svetovnega pokala (skupno osem), štiri druga (skupno šest) in eno tretje mesto (skupno pet). Glede na to, da se je letos v Mariboru uvrstila na prve slalomske stopničke svetovnega pokala, bi bilo slovensko smučanje navdušeno, če bi imela v najkrajši tehnični disciplini vsaj polovično uspešno kariero od veleslalomske.

"Odlično se počutim v Mariboru. Na domačem terenu mi gre na roko vse, saj me venomer spremlja ogromno navijačev. Organizatorji se potrudijo s pripravo proge, jaz pa venomer storim vse, da se vsem čimbolje oddolžim," je povedala Tina Maze, ena največjih junakinj 46. Zlate lisice.