Poljakinja Wanda Poltawska je bodočega papeža spoznala na univerzi. Kot katoliška pripadnica odpora je bila v koncentracijskem taborišču Ravensbrück med žrtvami brutalnih eksperimentov nemških esesovskih zdravnikov. Z Woytilo si je dopisovala kar 55 let. Večkrat ga je tudi obiskala v Rimu in poletne počitnice preživela v papeški poletni rezidenci Castel Gandolfo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Psihiatrinja je v teku let zbrala na stotine papeževih pisem. Nekaj jih je predala kongregaciji za razglasitev svetnikov, nekaj pa jih je objavila v knjigi, ki je lani izšla na Poljskem. Pisma je pregledala kongregacija, ki vodi postopek za beatifikacijo Janeza Pavla II.

"Z Wojtylo sva se spoznala leta 1950. Po življenju v koncentracijskem taborišču sem bila povsem na tleh. Skušala sem doumeti človekovo dušo, da bi lahko dognala, zakaj je človek sposoben takšnih grozovitosti. Wojtyla je postal moj dušni pastir. Pomagal se mi je izkopati iz strahotnega trpljenja po doživetjih v taborišču. Po njegovi zaslugi se nisem več počutila krive, da sem še živa, medtem ko je toliko mater izgubilo svoje otroke. Taboriščne more pa so ostale. Pomagal mi je najti odgovore na vprašanja, ki so me razjedala," je pojasnila psihiatrinja, ki živi v Krakowu.

"Skupno nama je bilo veliko interesov, pomembnih trenutkov, spiritualnost in ljubezen do narave, kar vse sva skupaj doživljala od taborjenja na jugu Poljske do poletnih počitnic v zlati kletki Castel Gandolfa, potem ko je postal papež. V Krakowu sva se bojevala za reševanje otrok pred komunističnim režimom, ki je zahteval splav," je pojasnila Wanda Poltawska.

"Od vsega začetka sem čutila, da bo postal svetnik. Izžareval je notranjo luč, ki se je ni dalo prikriti. Imam poln kovček njegovih pisem. Ne vem natančno, koliko sem jih predala kongregaciji za beatifikacijo. Niti enega pisma nisem uničila. Nekaj pisem sem izbrala za objavo na Poljskem, kljub temu, da se nekateri niso strinjali s tem," je povedala psihiatrinja.

V 60-ih letih je Poltawska obolela za rakom. Leta 1962 je Janez Pavel II. frančiškana, poznejšega svetnika, Padre Pia (1887-1968) pisno zaprosil za pomoč za Poltawsko, ki je kmalu zatem ozdravela. Poljakinja in papež sta si dopisovala vse do njegove smrti leta 2005.