Pomisleke je pred kratkim izrazila tudi kandidatka za komisarko za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, Luksemburžanka Viviane Reding, saj takšna naprava posameznika praktično "sleče do golega," med pregledom pa prikaže tudi spolne organe. Slovenska vlada je te dni sprejela stališča za neformalno srečanje ministrov za pravosodje in notranje zadeve, ki bo potekalo 21. in 22. januarja v Toledu v Španiji. "Uvajanje novih tehnologij za nadzorovanje ali sprejetje dodatnih represivnih ukrepov, ki pomenijo omejevanje pravice do gibanja in zasebnosti, mora biti rezultat temeljitega premisleka o ravnovesju med varnostjo, zasebnostjo in mobilnostjo," so dejali na MNZ in potrdili, da bo Slovenija na sestanku zastopala stališče, da pomeni uporaba takšnih naprav "velik poseg v človekove pravice in da v tem trenutku ni zadostnih podatkov o dejanskih varnostnih koristih, zagotovljenem varstvu pravic pregledovanih oseb in o morebitnih škodljivih vplivih na zdravje ljudi". Naša država bo tudi predlagala, da naj članice EU glede uporabe omenjenih naprav na letališčih držav EU oblikujejo skupno stališče. Zadržkov in problematike glede uvajanja in uporabe naprav za odkrivanje tujkov na telesu se zavedajo tudi na ministrstvu za promet (MZP), ki je pristojni organ za "varovanje civilnega letalstva pred dejanji nezakonitega vmešavanja", ministrstvo pa potrjuje tudi opremo in postopke, ki jih država uporablja za varovanja civilnega letalstva. "Pravica posameznika do zasebnosti je temeljna človekova pravica, ki jo mora država nedvomno zagotavljati," menijo na MZP, a so hkrati opozorili, da "ima posameznik tudi pravico do varnosti".

S strokovnega vidika so po njihovem mnenju naprave za odkrivanje tujkov na telesu v smislu varnostnega pregledovanja potnikov na letališčih velik tehnološki preboj. "Z njihovo uporabo se strinjamo le pod pogojema, da se ugotovi sorazmerje med človekovimi pravicami in varnostjo in da je sama uporaba omogočena kot ena izmed možnosti," so dejali na MZP in poudarili: "Ne strinjamo pa se s tem, da bi bila uporaba teh naprav obvezna".

Dokončno odločitev lahko država sprejeme le na podlagi ugotovljenih vplivov na zdravje ljudi, ocene o ustreznem varstvu človekovih pravic med pregledom in na podlagi objektivne analize dejanskih varnostnih koristi, so še dodali na notranjem ministrstvu.

Potrdili so tudi, da se v vladnih krogih predlogi o uvedbi takšne tehnologije še niso pojavili.