S sobotnim petim mestom na deset kilometrov klasično je lepo izpolnila "projekt Otepae". Piko na i je dodala Katja Višnar. Blejka je v torek superiorno slavila na državnem prvenstvu na Pokljuki, z najboljšim dosežkom v svetovnem pokalu (11. mesto) doslej pa na najlepši progi za šprint v svetovnem pokalu potrdila dobro formo. V kvalifikacijah šprinta sta začeli še bolj udarno, s četrtim in petim časom.

Petra Majdič je sicer naredila vse za 21. zmago, a so ji od statistike ostale jubilejne, 40. zmagovalne stopničke. Finalni tek v njeni paradni disciplini je sicer vodila, a se ji je Švedinja z občutno hitrejšimi smučmi z zadnjega klančka pripeljala za hrbet in jo odšprintala. "V finalu sem si na klancu sicer pritekla prednost, a v spustu me je Falkova ujela, na koncu pa očitno imela tudi več moči," je jubilejne stopničke opisala Majdičeva. Serviserji so po sobotni tekmi, ko je imela slabši oprijem pod smučko za tek v klanec od Kowalczykove, v nedeljo obrnili pripravo smuči. Za boljši oprijem, a na račun drsnosti. Finese smučarskega teka, ki pa so tokrat prevesile tehtnico na račun uspeha švedskega tabora.

Tudi v moški konkurenci je kralj šprinta Ola Vigen Hattestad, srčni izvoljenec in zelo uspešni strokovni svetovalec Katje Višnar, moral priznati premoč Šveda Emila Jonssona. "Videla sem moški polfinale, kako je prav Jonsson zaradi smuči superiorno napredoval. Sama pa sem imela zaradi hitrih smuči in zelo agresivnega teka Falkove že v polfinalu velike težave," je navrgla Majdičeva. Nastop na sicer priljubljenem prizorišču je bil za Petro Majdič med Tour de Ski že na tehtnici. A sta se s trenerjem Ivanom Hudačem odločila, da ob dobri formi Petra poskuša držati ritem z Justyno Kowalczyk in Aino Kaiso Saarinen v boju za kristalni globus. Ta bo še kako aktualen po koncu Vancouvra, ki je sedaj vendarle v ospredju. Razlika se bo v ruskem Ribinsku v korist lanske lastnice velikega "otroka" povečala nad sedanjih 78 točk, a šprinterska kraljica, ki ima v svoji razvrstitvi 127 točk naskoka, ji bo lahko še dihala za ovratnik.

"Lov za kristalni globus je bil res glavni razlog. Naloga je izpolnjena. Po drugi plati dve tekmi nista toliko padli iz koncepta glavnega dela priprav za OI. Petra bi bila predolgo brez tekem. Bolje pa je tekma z elito kot drugorazredna. Na obeh tekmah se je lepo videl tudi dvoboj tekačic, ki so nastopale na Touru, in tistih, ki so ga izpustile. Petra je obdržala visoko raven, zaradi katere sem res zelo zadovoljen. Vse gre po načrtih," je po tekmi dobre plati našteval Ivan Hudač. V soboto sta namreč poleg obeh glavnih tekmic na Tour de Ski Petro prehiteli Marit Bjoergen in Charlotte Kalla, v nedeljo jo je odšprintala od vsega spočita švedska mladenka.