Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je prišla do nove vrhunske uvrstitve. Potem ko je še v zadnjih metrih današnjega sprinta kazalo, da se bo veselila že 21. zmage v svetovnem pokalu, pa ji je to pred nosom odnesla 20-letna Švedinja Falkova.

Majdičeva je tokrat znova suvereno opravila s konkurenco. Sicer je v kvalifikacijah dosegla "šele" četrti čas, a je nato v četrtfinalu zmagala. Že na startu je prešla v vodstvo, narekovala oster ritem in se na koncu z močnimi soročnimi odrivi čez ciljno črto zavihtela kot prva. V polfinalu je Majdičeva tekla v ozadju, nato pa napadla na zadnjem vzponu, se prebila na tretje mesto in v ciljni ravnini po fotofinišu le zmagala in si priborila finale.

Tam je šlo vse po načrtih, od starta je močno pospešila, bila na notranjem zavoju prva, tudi prvi vzpon je premagala najhitreje. Po spustu se je na drugi, oziroma zadnji vzpon podala v ospredju in na spustu imela že velikih 20 metrov prednosti. A nato je napadla Falkova, zasedla notranji zavoj in se prav tako z močnimi soročnimi odrivi v zadnjih desetih metrih "priplazila" mimo Majdičeve in zmago slavila za kakšnih 30 centimetrov.

"Super rezultat. V Estonijo smo šli po čim boljše rezultate in skušali osvojiti čim več točk. Že včeraj s petim mestom in danes z odličnim drugim. Sicer je že kazalo na zmago, a je imela Švedinja danes res dobre smuči. Vesela sem, da kljub naporni sezoni še vedno dobro nastopam, tako da sem res zadovoljna," je po tekmi dejala Petra Majdič, ki bo prihodnji teden na Rogli na višinskih pripravah, medtem ko bo Rjabinsk izpustila.

Tudi trener Ivan Hudač se je strinjal s svojo varovanko, najbolj pa je bil vesel dejstva, da je tudi Višnarjeva nastopila dobro. "Mislim da sta obe fenomenalno odtekli, veselim se uvrstitev v točke. Res je, da je imela danes Švedinja res bolje pripravljene smuči, ne moremo reči, da je bila močnejša, očitno jim ta sneg bolj 'sede', kot ostalim reprezentancam, to smo videli že včeraj. Prav tako me veseli dejstvo, da je Petra še vedno dobro pripravljena," je po tekmi povedal Hudač.

Dobro je danes nastopala tudi druga slovenska predstavnica Katja Višnar, ki ji je hladen zrak znova nagajal pri težavah z astmo. Višnarjeva je v kvalifikacijah dosegla peti čas, neposredno za Majdičevo. V četrtfinalu je dolgo vodila, nato pa v zadnjih metrih po fotofinišu zasedla drugo mesto. V polfinalu ji ni šlo, na polovici proge je izgubila priključek z ostalimi, zasedla je zadnje mesto in tekmo tako končala z enajstim mestom.

Prihodnji teden čaka smučarje tekače in tekačice tekma svetovnega pokala v Rjabinsku.