V Otepääju je danes tekmovalke pričakalo približno 10.000 gledalcev, ki so imeli v ženski tekmi kaj videti. Znova dobro razpoloženo Kowalczykovo in hud boj za tretje mesto. Dobra snežna podlaga in nizke temperature okrog devet stopinj Celzija pod ničlo pa so od vseh sodelujočih zahtevali maksimalne napore.

Poljska športnica leta se je danes znova pokazala za nepremagljivo. V dirko je šla kot zadnja in že kmalu po prvem krogu ujela Majdičevo, ki je startala 30 sekund pred njo. Kowalczykova je tako vodila od starta do cilja in še potrdila svojo premoč, ki jo je kazala že na letošnji novoletni turneji Tour de Ski, kjer je bila na koncu prav tako nepremagljiva.

"Danes sem se resnično dobro počutila, ampak moram priznati, da sem zdaj po tekmi zelo utrujena. Po Touru sem namreč prebolela prehlad, ki mi je vzel kar nekaj moči, ampak za danes sem si rekla, morda pa mi bo le uspelo zmagati. To je namreč moja najljubša proga, zdi se mi, da je tudi najtežja v svetovnem pokalu. Tukaj zmeraj uživam, ljudje so prijazni, tudi poleti sem tukaj trenirala. Jutri bom nastopila v sprintu, ampak ne vem, kako se bo tekma odvila. Drugi teden se bom udeležila tudi tekme v Rjabinsku, nato pa me čaka Canmore in zaključne priprave pred olimpijskimi igrami v Vancouvru," je po novi zmagi dejala Poljakinja Kowalczykova.

Dobre štiri sekunde za zmagovalko je zaostala Norvežanka Marit Bjoergen, ki je izpustila novoletno turnejo, da bi se bolje osredotočila na OI. Norvežanka je v primerjavi s Poljakinjo tekmo danes začela nekoliko počasneje, a je nato stopnjevala ritem do konca in se zmagovalki povsem približala. "To je bila zame dobra tekma, saj nisem tekmovala že vse od Rogle. Forma je dobra, tudi dobro sem se počutila. Ta tekma mi je všeč, saj je ob progi veliko gledalcev. Jutri bom nastopila še na sprintu, nato bom izpustila Rjabinsk, potem pa se pripravljam na olimpijske igre," je dejala drugouvrščena Bjoergnova.

Majdičeva je danes osvojila peto mesto in v skupnem seštevku zaostala za Kowalczykovo. Slovenska šampionka je vseskozi tekla na petem mestu in držala svoj ritem. Zaostanki do vodilnih se niso spreminjali, nekaj časa je tekla tudi s kasnejšo zmagovalko, ki pa se je v zadnjih kilometrih izkazala za nekoliko premočno.

"Danes je bila tekma zelo težka, za nas se je super iztekla. Proga je bila dobro pripravljena, Kowalczykova pa je znova pokazala, da je med najmočnejšimi na svetu. Petra je dobro odtekla, ni padla v krizo, kar dokazujejo tudi vmesni zaostanki, ki so bili vseskozi enaki. Del tekme je Petra tekla s Kowalczykovo, ki pa se ji je nato uspelo prebiti nekoliko naprej, a je Petra razliko nadoknadila in se ji spet približala. Na koncu je zaostanek znašal 44 sekund, kar je le malo do odličja, pred njo pa so se uvrstile le štiri vrhunske tekmovalke, tako da smo z nastopom zadovoljni," je po tekmi povedal trener Majdičeve Ivan Hudač.

V nedeljo bo v Otepääju na sporedu še klasični sprint.