"Lepo mi gre, čeprav nastopi še niso optimalni. Rahla viroza iz Oberhofa me je malce zavrla. Tekaško nisem v posebno dobri formi, vsaj na koncu me zmanjkuje. Niz uvrstitev med petnajsterico mi več pomeni, kot če bi bil enkrat peti in potem šestdeseti," je včeraj opoldne opisal zadnjo tekmo Klemen Bauer.

Tek je vrhunski, na zadnji tekmi ste imeli enajsti tekaški čas?

Nisem vedel. Začel sem na polno, a nisem vzdržal. Morda moram le malce razmisliti o taktiki in začeti počasneje.

Leto, oziroma dve, starejša velika tekmeca iz mladinskih tekem Emil Hegle Svendsen in Simon Fourcade se že smejita s stopničk. Loči vas manj kot minuta.

Svendsen je naredil v četrtek zares perfektno tekmo. Hitro strelja, v teku je pokoril Oleja Einarja Bjoerndalna. Ali ste videli, kaj je Janez Marič naredil Oleju? Škoda, ker še njemu ne uspe na strelišču. Vzdušje v ekipi bi se še dvignilo. Na zadnji tekmi v ospredju tudi ni bilo padalcev kot imenujemo biatlonce z enkratnimi dosežki. To tudi nekaj pove.

S trenerjem Tomašem Kosom sta tudi streljanje spravila na vrhunsko raven. Že prej ste bili med najhitrejšimi, v tej sezoni se tudi strelska statistika dviga s 75 proti 90 odstotkom.

Veliko delam, da streljam sproščeno, kar je osnova natančnosti. Čim manj moram komplicirati. Vadba streljanja s Kosom je bila zagotovo prava odločitev. Gre za celoto, ne samo za en nasvet, ki bi ga lahko takoj izpostavil. Pokazano s treninga skušam prenesti na tekmo. Na tekmi ni treba narediti nič več in nič manj kot na treningu. Rutina in koncentracija. Z glavo na strelišču.

Je pristop na posamičnih tekmah drugačen kot na tistih s skupinskim štartom?

Povsem enak. Od pristopa do razmišljanja. Vse kar se dogaja okoli mene, odmislim. Gledam svojo tarčo in svojo linijo. Podzavestno ne poslušam in ne gledam okoli. Koncentracija.

V Ruhpoldingu vas čakata še tekmi s skupinskim štartom in v štafeti?

Nisem si še ogledal rezultatov. Kateri sem v skupnem vrstnem redu? 20? To je dober podatek. Tako bom štartal iz druge štartne vrste, v Oberhofu sem namreč iz tretje. To pomeni kar lepo prednost, manj prerivanja, manj "harmonike" in "elastike" na klancih. Ko se pod vznožjem nabijemo eden za drugim in se zadaj ustavimo, to požre 15 sekund časa na krog.

V štafeti ste v Oberhofu začeli kot prvi. Katera bo vaša predaja tokrat?

Verjetno znova prva, čeprav pričakujem, da bo trener Uroš Velepec znova malce premešal vrstni red. Rad tečem v prvi predaji. Osnovno pravilo je povsem enako kot pri skupinskem štartu, da se moraš osredotočiti le na svoj nastop. V Oberhofu mi je to zelo dobro uspelo. Prva predaja ima tudi nekatere prednosti, ki mi ugajajo. V normalnih okoliščinah lahko opravim ogrevanje in ni treba čakati.