Zgodba je vsakič enaka. Ko zapade nekaj centimetrov snega in se temperature spustijo malo pod ničlo, je Velika Britanija v velikih težavah. Na kolenih. Vsakič je nepripravljena, presenečena, zmedena, kaotična… V cestnem, železniškem in letalskem prometu je kaos, na tisoče šol zapre svoja vrata, na stotisoče ljudi ne pride v službo.

Brez zimskih gum

Zgodba se je ponovila tudi včeraj v Londonu, na jugu Anglije in Walesu, kjer so se prebudili v jutro s 5 do 10 centimetrov debelo mehko sneženo odejo. Ravnatelji vrste šol so se - da ne bi otrok in staršev spravljali v nevarnost - spet odločili zapreti vrata šol. Večji del dneva je bilo zaprtih tudi več letališč, med njimi Gatwick, in odpovedanih veliko poletov.

Največje težave so bile spet na cestah, na katerih je zaradi snega obstalo na stotine avtov. Zakaj pravzaprav? Zato, ker vseh cest ne plužijo in posipajo s soljo (o tem sicer odloča lokalna oblast), in ker tiste, ki jih, začnejo plužiti in posipati veliko prepozno (bognedaj, da bi začeli že ponoči!). Zato, ker na Otoku ne poznajo zimskih gum in ker Otočani ne znajo voziti po zasneženih cestah. V naši soseski so včeraj na vsega petih centimetrih snega začasno obstali skoraj vsi dostavni kombiji. Videti bi morali, kako "zlizane" letne gume so imeli nekateri in kako so vozniki "delali led" pod kolesi, ker so vedno znova v prvi prestavi "pohodili plin". Nasveta: "v drugo in počasi" niso hoteli slišati.

Prejšnji teden je bila res prava zima, posebno na Škotskem in na severu Anglije, kjer je zapadlo do štirideset centimetrov snega, temperature pa so se spustile tudi na minus petnajst. Govorilo se je o "veliki zmrzali" (big freeze), širile so se bojazni, da bo zaradi 30-odstotnega povečanja porabe plina za ogrevanje, tega začelo zmanjkovati.

Malo soli

Eden izmed razlogov za ponavljanje "paralize" je nepripravljenost lokalnih vlad, da bi se primerno pripravile za zimo oziroma da bi porabile denar za snežne pluge in sol, ker v Britaniji sneg zapade le redko. Raje čakajo, da se sneg sam stopi, ali pa varčujejo s soljo. Za letošnjo zimo naj bi na Otoku pripravili sol samo za 13 dni. Ker se zima nadaljuje, sol na veliko pridelujejo v edinem velikem domačem rudniku soli in jo kupujejo na tujem. Soli je že tako malo, da se je vlada včeraj, ko se je sneg zaradi zvišanja temperatur začel topiti, odločila ustanoviti agencijo "Salt Cell" (Solna celica), ki je prevzela nadzor nad soljo in njeno delitvijo, Brown in Cameron pa sta imela v parlamentu živahno debato o soli. Ni boljšega, kot je hitra vlada!

Številni so prepričani, da bi bilo ceneje, če bi se na zimo pošteno pripravili, kot pa da vsako leto upajo, da ne bo snega, in ko nato pride, vedno znova improvizirajo. Po prvih ocenah, bo letošnja velika zmrzal britansko gospodarstvo stala od 675 milijonov do 2,2 milijarde evrov, med drugim zato, ker 40 odstotkov prebivalcev ni bilo na delo dva do tri dni.

Nekateri mislijo, da so se Britanci pomehkužili, drugi pa, da komaj čakajo, da pade sneg in jim dan ali dva ni treba - opravičljivo - v službo.

Smrtonosni pločniki

V času velike zmrzali so bili pločniki celo bolj nevarni kot ceste. Ne zato, ker bi bili Britanci leni, ampak zaradi enega izmed najbolj norih predpisov. Medtem ko v nekaterih državah zakon zahteva, da prebivalci očistijo pločnike pred svojimi domovi in lokali (ZDA, Avstrija, Nemčija, Švica…), v Britaniji zakon to prepoveduje. Zakaj? Po zakonu so lokalne vlade pristojne za odstranjevanje snega in ledu s cest in pločnikov. Otočani neradi čistijo pločnike, ker lahko drug drugega tožijo, če se poškodujejo na očiščenem pločniku ali če se poškodujejo na delu pločnika, ki ni njihov, na njem pa odkrijejo sneg ali led. Tega si ne bi mogel izmisliti nihče drug - razen Britancev.