Senator Reid iz Nevade je bil sicer eden od prvih podpornikov senatorja iz Illinoisa Baracka Obame in v večini citatov nove knjige se o Obami izraža navdušeno in pohvalno. Med drugim pa naj bi od samega navdušenja povedal to, kar je sicer menila večina belih podpornikov Obame, a so bili dovolj previdni, da tega niso povedali na glas.

Reid naj bi leta 2008 na enem od političnih sestankov navdušen nad Obamovo retoriko dejal, da so ZDA pripravljene na temnopoltega predsednika, še posebej na takšnega kot je Obama. To je "svetlopoltega afriškega Američana, ki nima zamorskega naglasa, razen če ga hoče imeti".

Citat je bil objavljen v soboto in Reid se je nemudoma opravičil, kar pomeni, da je resničen. Reid je sporočil, da se iskreno opravičuje, ker je z neprimernimi besedami užalil Američane, še posebej temnopolte. Potem je nadaljeval z opisom tega, kaj vse je v svoji politični karieri naredil za temnopolte.

Obama je prav tako hitro odgovoril in opravičilo sprejel, čeprav je izjavo označil za nesrečno. "Videl sem ognjevito vodstvo, ki ga je pokazal pri vprašanjih socialne pravičnosti in vem kaj je v njegovem srcu. Kar se mene tiče, je zadeva zaključena," je dejal Obama.

Obama se doslej ni pustil užaliti zaradi takšnih in podobnih izjav, ki so prišle tudi od demokratov. Celo Joseph Biden se je ugriznil v jezik, ko je na začetku kampanje dejal, da je Obama prvi "čisti" temnopolti kandidat, pa si ga je Obama na koncu vseeno izbral za podpredsednika.

Biden in Reid sta govorila o tem, da Obama ne kaže obremenjenosti z zgodovino temnopoltih v ZDA oziroma po domače povedano, da razen temne polti sploh ne deluje kot politika tipa Jesse Jackson ali Al Sharpton, ki sta s svojimi ostrimi nastopi znala vedno dodobra preplašiti belce.

Republikanci so sicer demokrate nemudoma napadli zaradi očitno dvojnih meril. Predsednik nacionalnega odbora stranke temnopolti Michael Steele je zahteval odstop Reida s položaja senatne večine, tako kot je moral leta 2002 odstopiti tedanji vodja republikancev v senatu Trent Lott, ko je pohvalil ostarelega kolega Stroma Thurmonda.

Lott je na rojstnem dnevu sedaj že pokojnega senatorja iz Južne Karoline dejal, da ZDA ne bi imele težav, ki jih imajo, če bi Thurmond leta 1948 zmagal na predsedniških volitvah. Thurmondova kandidatura je bila sicer upor proti prizadevanjem za pravice temnopoltih predsednika Harryja Trumana.

Thurmond je želel, da črnci ostanejo na svojem mestu, torej sklonjenih glav in delajo, kar jim ukaže beli gospodar. Še posebej bolj privlačne pripadnice temnopolte rase, ki se jih Thurmond niti najmanj ni branil; celo do te mere, da je "pridelal" mešano hčerko. Zato je za Michaela Steela pohvala na račun Thurmonda enaka kot Reidove besede navdušenja nad temnopoltim kandidatom.

Steele, ki je v nedeljo nastopil na televizijah Fox in NBC, je tudi dejal, da ne namerava odstopiti s svojega položaja zaradi kritik iz lastne stranke. Sicer se je opravičil, da stranke ni opozoril na izid svoje zadnje knjige, v kateri med drugim napada republikance, da so si sami krivi za težave, ker so izdali svoja načela. Vendar pa je dejal, da ostaja na položaju in pozval kritike, naj ga odstavijo ali utihnejo.

Knjiga novinarjev revije Time Marka Halperina in revije New York Johna Heilmanna z naslovom "Game Change" pa je povzročila razburjenje tudi v New Yorku pri senatorju Charlesu Schumerju, saj navaja nepotrjeno trditev, da je skrivaj podpiral Obamo, na glas pa kolegico iz New Yorka Hillary Clinton. Iz Schumerjevega kabineta so sporočili, da gre za natolcevanja in da je senator podpiral Clintonovo, vse dokler ni priznala poraza v boju za osvojitev demokratske predsedniške nominacije.