Petra se je po sobotni zmagi na 10 kilometrov v klasični tehniki, ko je bila oblečena virtualno v vse štiri prestižne majice tekaške karavane, še kako zavedala realnosti, da bo Kowalczykova poskušala vse, da nadoknadi 31 sekund. Na to se je tudi pripravila. Razlika se je začela zmanjševati šele v najhujši strmini, dolgo sta tekli skupaj, 700 metrov pred ciljem je Poljakinja ušla.

"Nekaj časa sem imela celo občutek, da bom Justini kos, ko je tekla za mano. Med vratci so bili moji slabi trenutki," je dvoboj Toura opisala slovenska junakinja. Dosegla je deseti čas dneva. Tako drsalno še ni tekla. Za Norvežanko Steiro, najhitrejšo plezalko, je zaostala vsega 1:10 minute. Minuto manj kot lani. "To me zares veseli. S tem sem naredila zrelostni izpit za drsalno tehniko," je bila navdušena v cilju.

Medtem ko se je Majdičeva uprla na palice, je tekmica "mrtva", očitno precej bolj zdelana, ležala v cilju. "Zmaga na Tour de Ski je po naslovu svetovne prvakinje in olimpijski zlati kolajni največ kar šteje v teku. Petro sem poskušala napasti bolj zgodaj, a ni šlo. Tudi zato sem dolgo tekla za njo. Na koncu sem lahko ušla za nekaj sekund," je slovanski dvoboj za 100.000 evrov in glavno lovoriko Joska kristal opisala zmagovalka Justyna Kowalczyk. Petri je pripadlo tolažilnih 67 tisočakov, bruto. Junak je bil še en tekač slovanskega porekla Lukaš Bauer. Čeh, ki je po letu premora na Alpe Cermis ugnal norveškega Useina Bolta, Pettra Northuga.

V soboto je bil na prizorišču SP 2013 v dolini Fiemme popoln dan Petre Majdič in ekipe. 20. jubilejna zmaga, tretja v klasiki na pravi razdalji in to na stoti nordijski tekmi svetovnega pokala v dolini Fiemme. Pobrala je bonifikacije po 15 sekund na obeh letečih ciljih in dobila fotofiniš proti Kazahstanki Kolomini. Torto je rezala prava. "Tekma kot iz sanj. Odlične smuči. Taktično vse tako, kot bi se vnaprej dogovorili in vse izpolnili, čeprav so punce nepredvidljive. Moja taktika, da napadem na prvem letečem cilju, je uspela. Nisem hotela čakati, potem sem dobila polet in vse je šlo fenomenalno. Vse sem kontrolirala od štarta do cilja. V finišu sem čutila, da ena prihaja za mano. Sama sebi sem si rekla, da zmage tokrat ne bom zapravila," je opisovala sobotno zmago, ki jo je kot vedno delila s celo ekipo. Od šeste ure zjutraj so serviserji testirali smuči, a je bilo vse zaman. Tik pred tekmo je začelo snežiti. Serviserji z Gianluco Marcolinijem so v splošni paniki v drugih reprezentancah izbrali smuči brez maže za oprijem s posebno sintron podlago, ki so jih imeli pripravljene za rezervo in zadeli v polno.

"Fantje so zares zadeli v polno. Ker je vmes začelo še deževati, so bile smuči popoln zadetek. Taktično brez napak," je hvalil šef Ivan Hudač, strateg velike pravljice Petre Majdič. Po tekmi s posamičnim štartom v četrtek v Dobbiacu je ob tretjem mestu Petre dejal, da je imela slab dan in da bo še močnejša v dolini Fiemme. Zmotil se ni niti za odtenek.