Kranjec je bil danes edini slovenski finalist; Mitja Mežnar in Jernej Damjan se na današnji tekmi, ki so jo prireditelji sprva prekinili in nato pri številki 28 (Francoz Emmanuel Chedal) začeli znova, nista dobro znašla. Mežnar je bil na koncu 35., Damjan pa 38. med 40 letalci. Že v kvalifikacijah za sobotno in nedeljsko tekmo je za las na 31. mestu obstal Robert Hrgota.

Schlierenzaur, ki je te dni praznoval 20. rojstni dan, je na Kulmu na zadovoljstvo domačih gledalcev kot edini z dvema skokoma preko 200 metrov prišel do zmage. Mladi Avstrijec, sicer svetovni prvak v poletih, ki je prišel že do svoje 29. posamične zmage v svetovnem pokalu, je bil danes razred zase.

Najbolj se mu je približal sobotni zmagovalec Kranjec, ki je bil že po prvi seriji drugi, v finalu pa je ohranil mirno kri in s še boljšim poletom pristal pri 204,5 metra. Ta mu je prinesel nove stopničke, še osme v karieri, prvič pa se je povzpel na drugo stopničko. Poleg tega pa tekmo pred koncem vodi v posebnem skupnem seštevku poletov; zadnja preizkušnja bo na sporedu v Oberstdorfu.

Schlierenzauer je z današnjo zmago za dve točki spet tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, potem ko je bil do sedaj vodilni Švicar Simon Ammann danes peti. Kranjec se je po dveh izjemnih nastopih ta konec tedna v skupni razvrstitvi že povsem približal najboljši deseterici, saj je z 299 točkami na 11. mestu.

Po novem uspešnem nastopu Kranjca je imel razloge za zadovoljstvo tudi glavni trener reprezentance Matjaž Zupan. "Robi je res našel pravi položaj v počepu in je danes naredil dva vrhunska poleta. Vidi se mu, da je začel uživati v skokih. Tudi Mitja in Jernej sta bila danes zelo motivirana in sta se zelo trudila, vendar ju je malo 'pobralo'. Ta turneja je bila zelo dolga in utrujajoča, tako da se morda tega niti nista zavedala," je po tekmi povedal Zupan.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval na Japonskem, kjer pa že po tradiciji ne bodo nastopili vsi najboljši. Od Slovencev bodo v deželi vzhajajočega sonca tekmovali Robert Hrgota, Primož Pikl, Rok Urbanc in Jurij Tepeš. Preostali reprezentanti na čelu z junakom Kulma 2010 Kranjcem bodo trenirali in testirali opremo za naslednje tekme svetovnega pokala v Zakopanah ter predvsem za olimpijske igre v Vancouvru.