Nemka Andrea Henkel (40:53,6/2) je zmagala na 12,5 kilometra s skupinskim startom med biatlonkami. Drugo mesto je osvojila Švedinja Helena Jonsson (+ 23,3/2), tretja pa je bila Norvežanka Tora Berger (+ 40,2/2). Edina Slovenka Teja Gregorin je bila 18. (+ 2:37,5/6).

Nabito polne tribune biatlonskega stadiona v Oberhofu so po ženski tekmi s skupinskim startom najglasneje pozdravile Henklovo, ki je zabeležila že svojo sedemnajsto zmago v svetovnem pokalu. Jonssonova je obdržala mesto vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tudi danes vreme ni prizanašalo biatlonkam, zato je bila strelska statistika slabša, kot bi jo lahko pričakovali.

Veter je krojil tudi usodo Gregorinove, saj je pustila na strelišču šest nepobeljenih tarč (0,1,3,2). Čeprav se je prvo polovico tekme gibala med prvo deseterico, je proti koncu prav na račun streljanja izgubila nekaj mest. "Ne vem, kaj delam narobe pri streljanju; kar nekako mi ne gre. Na drugem stoječem streljanju je res kar precej pihalo, zato so šli streli mimo. Bolj me skrbi moje prvo streljanje stoje, kjer pa pogoji niso bili tako slabi. Res sem bila včeraj na pragu vročine in s trenerjem nisva vedela, ali naj sploh nastopim, zato se tudi v teku nisem počutila tako živahno. Vsemu navkljub se je nekako izšlo tudi zaradi zares dobro pripravljenih smuči, za kar se fantom iz servisne ekipe še posebej zahvaljujem," je bil prvi komentar Teje Gregorin po tekmi, po kateri je v skupni razvrstitvi na 13. mestu (198 točk).

"Glede na včerajšnje razmere, ko je Teja skoraj obležala v postelji, smo lahko z videnim zadovoljni. Taktično je pametno izpeljala tekmo in se ni preveč zaganjala za tekmovalkami pred seboj. Tek je bil zadovoljiv, še posebej zadnji krog, ko je za debelih deset sekund dohitela in prehitela ukrajinsko biatlonko Pidrušno, kar kaže na to, da se po sprintu spet vrača v formo in to je trenutno najbolj pomembno. Škoda le za zgrešene strele na prvem stoječem strelskem postanku, sicer bi lahko obdržala priključek z najboljšimi," pa je nastop svoje varovanke ocenil njen letošnji trener Uroš Velepec.

Vetru in snegu se je na biatlonskem stadionu med nastopom biatloncem pridružila še megla, ki je tekmovalcem povzročala nemalo preglavic na strelišču. Nekaj teh je občutil tudi Klemen Bauer, ki pa je vseeno dosegel že svojo četrto zaporedno uvrstitev med najboljšo petnajsterico. Podobno kot Gregorinova dopoldne je tudi Bauer prvo polovico tekme lovil mesta med prvo deseterico, v zaključku pa je moral s petimi zgrešenimi tarčami priznati premoč neposrednim tekmecem.

"Brutalna tekma, brez kakršnekoli možnosti za počitek na progi. Na strelišču je bilo spet veliko odvisno od sreče in trenutnih pogojev. To je bila moja prva tekma s skupinskim startom, v katero sem bil uvrščen redno in mi je bila všeč, samo vsiljenega tempa konkurentov se bom moral še navaditi. Ves čas sem lovil priključek, kar me je stalo precej moči, zato sem moral na koncu žal popustiti. Enostavno nisem več zmogel, zato sem tudi v finišu izgubil nekaj mest. Podobno kot prej za žensko tekmo je tudi tokrat servisni ekipi uspelo pripraviti dobre smuči in vsa pohvala njim," je dejal Bauer.

"Žal je prvič v položaju stoje streljal v megli, ki se je spustila ravno, ko so najboljši že odstreljali. Pomembno je, da se je znal zbrati v položaju leže in kasneje na zadnjem streljanju stoje, kjer je pustil nepokrito le eno tarčo in zapustil strelišče kot deveti," je dogajanje na strelskem mestu povzel Tomaš Kos, letošnji strelski trener Bauerja. "To je še vedno zelo dober dosežek in za pet zgrešenih strelov lep rezultat. S strelišča je Klemen vedno odhajal za skupino tekmovalcev, ki jih je potem lovil iz kroga v krog in tam je porabil preveč moči, da bi se v zadnjem krogu lahko še enakovredno kosal s tistimi, ki jih je imel za seboj," je dodal še moški trener Uroš Velepec.

V velikem slogu, s prednostjo več kot minute, je do svoje nove zmage prišel Bjoernadalen, ki je tekmo zaključil tudi s fenomenalno strelsko statistiko in le eno zgrešeno tarčo. Rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu je oblekel Burke, na zadnjem strelskem postanku pa je drugo mesto izgubil Sikora.

Biatlonska karavana ostaja v Nemčiji in se sedaj seli na Bavarsko. Ruhpolding bo od 13. do 17. januarja gostil štiri večerne in dve pozno popoldanski tekmi svetovnega pokala.

Izidi biatlona za svetovni pokal v Oberhofu

* Izidi:
- moški, skupinski start (15 km):
1. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 38:57,3/1 kazenski strel
2. Tim Burke (ZDA) +1:02,9/2
3. Tomasz Sikora (Po) 1:40,6/3
4. Jevgenij Ustjugov (Rus) 1:49,2/5
5. Arnd Peiffer (Nem) 1:55,9/5
6. Alexander Os (Nor) 2:03,9/4
7. Simon Fourcade (Fra) 2:04,4/4
8. Nikolaj Kruglov (Rus) 2:07,2/2
9. Lars Berger (Nor) 2:11,6/5
10. Halvard Hanevold (Nor) 2:12,3/4
...
15. Klemen Bauer (Slo) 2:28,9/5