Smučarske tekačice si lahko oddahnejo, za njimi je letošnja novoletna turneja Tour de Ski, ki se je znova odlično končala tudi za slovenski tabor. Majdičeva, ki je pred današnjo zadnjo etapo - vzponom na Alpe Cermis vodila za nekaj več kot 35 sekund, je morala približno 800 metrov pred koncem priznati premoč izredno razpoloženi Poljakinji Justyni Kowalczyk.

Majdičeva je lani turnejo zaključila na tretjem mestu, letos pa je bila še za mesto boljša. Že v soboto, ko si je priborila vodstvo v skupnem seštevku, je dejala, da pol minute prednosti ne pomeni nič, vzpon na Alpe Cermis je pač nepredvidljiv in zmeraj je lažje loviti, kot bežati.

V spodnjem, ravninskem delu, torej pred zadnjim, približno štiri kilometre dolgim vzponom na 1280 metrov visoki vrh, ki je ponekod dosegal tudi naklon 29 odstotkov, je Majdičeva z lahko držala prednost pred zasledovalkami. Smuči so drsele in razlika je ostajala konstantna. Že na prvih metrih vzpona pa se je začela Kowalczykowa približevati. Zaostanek za Majdičevo se je najprej stopil na 27 sekund, kilometer kasneje že na 18, še kilometer kasneje pa sta bili tekmici za končno zmago že povsem skupaj.

Medtem ko je preostali del tekačic zaostajal, Follisovi se je sicer nekoliko približala Finka Aino Kaisa Saarinen, ki pa Italijanke le ni mogla prehiteti, se je v ospredju bil hud boj za vrh. Kowalczykowa je Majdičevo dva kilometra pred koncem ujela in ji nekaj časa dihala za vrat. Približno 800 metrov pred ciljno črto je "navita" Poljakinja napadla, Majdičeva je kakih 100 metrov še vztrajala v njenem ritmu, a je bila Kowalczykowa premočna. V cilju se je zgrudila na tla, Majdičeva pa ji je ob zaostanku 19 sekund športno čestitala in se zadovoljila z naslovom najboljše v sprinterski razvrstitvi Toura. Druge tekmice so zaostale več kot minuto.

"Fantastično, to je bil eden mojih najboljših tekov v drsalni tehniki v karieri. Uspelo nam je opraviti zrelostni izpit in napredek v prosti tehniki je res velik. Danes sem držala tempo od starta do cilja, to, da je Kowalczykova napredovala, je bilo pričakovano, ona je lani na tem vzponu dosegla četrti čas, jaz šele 26., tako da sem si mislila, da bo nekaj takega sledilo," je po tekmi povedala Majdičeva.

"Tour je končan, zame se je izteklo odlično, tri prva mesta, dve drugi, kar je pa pri vsem najboljše, pa je dejstvo, da mi ni pustil velikih posledic. Morda sem na koncu izgubila zmago, a biti na Touru med najboljšimi tremi, je fantastičen uspeh. Zdaj si moram najprej spočiti od Toura, potem bom najverjetneje nastopila prihodnji konec tedna v Estoniji. Tekmo v Rusiji bom izpustila, nato pa me čaka kanadska preizkušnja z olimpijskimi igrami na čelu," je še povedala Majdičeva, ki bo v ponedeljek ob 13. uri na novinarski konferenci predstavila vtise po letošnjem Touru in načrte za naslednje mesece.

"Kowalczykova je šla prej mimo mene in mi rekla, da je bila Petra izredno močna. Ta vzpon je res peklenski, je pa res, da je za vse enak. Zelo smo zadovoljni, saj smo skupno drugi in najboljši v seštevku sprinta. Zdaj nas čakajo treningi na Rogli, potem pa že drugi konec tedna tekma v Otepääju," je po tekmi dejal trener Majdičeve Ivan Hudač.

"Zelo sem vesela te zmage. Do zadnjega sem se borila s Petro, želela sem si stopiti na najvišjo stopničko. Uspelo mi je, zdaj pa sem najbolj vesela, da je konec," je po zmagi povedala Kowalczykowa, ki ne bo počivala na lovorikah, saj bo prihodnji teden odpotovala tudi v estonski Otepää na novo tekmo svetovnega pokala.