Gre za 3,8 milijarde evrov, ki so jih britanski in nizozemski varčevalci zaupali banki Icesave, spletni podružnici islandske banke Landsbanki.

Islandci vračilu varčevalnih vlog nasprotujejo, saj bodo morali sami več let živeti s posledicami bančnega zloma, hkrati pa naj bi sedaj nakazovali milijarde še v tujino. 61.000 Islandcev, kar je četrtina vseh volilnih upravičencev na otoku, je tako že podpisalo protestno pismo proti že sprejeti odločitvi o vrnitvi prihrankov.

Islandski predsednik Olafur Ragnar Grimsson se je nato zavzel za referendum, ki naj bi ga sedaj tudi dejansko pripravili do 6. marca.

Z referendumom pa je za Islandijo veliko na kocki; odločitev proti vrnitvi prihrankov bi namreč ogrozila nujno potrebne več milijard evrov vredne kredite, hkrati pa bi lahko obremenila vključevanje države v EU.

Landsbanki je propadla oktobra 2008, skupaj z ostalimi vodilnimi islandskimi finančnimi ustanovami. Vladi Veliki Britanije in Nizozemske sta bili najprej pripravljeni, da sredstva za povračilo vlog okoli 340.000 komitentom Icesavea namenita sami, nato pa je bil lani poleti dosežen dogovor, da naj bi jim denar nakazala Islandija.