Slovenci so bili v včerajšnjih kvalifikacijah tričetrtinsko uspešni, saj so na tekmo, kjer ima v poletih pravico nastopa le 40 letalcev, prebili Robert Kranjec (6. izid kvalifikacij, 182 m), Jernej Damjan (18., 157 m) in Mitja Mežnar (22., 155 m). Izpadel je Robert Hrgota (31. mesto, 145,5 m), ki je v ekipi zamenjal 17-letnega Petra Prevca, ker bi bili za slednjega poleti zaradi mladosti prehud zalogaj. Kranjec je potrdil, da je specialist za polete, vendar se bo moral zelo potruditi, da bi izpolnil pričakovanja strokovnega vodstva, ki mu je za cilj postavilo uvrstitev med prvih deset.

V kvalifikacijah je bil presenetljivo najboljši 22-letni Čeh Antonin Hajek, edini, ki je včeraj v vseh treh poletih preskočil 200 metrov (za trening 202,5 m in 212 m, v kvalifikacijah 200,5 m). Član Dukle iz Liberca, ki ima v dosedanji karieri na tekmah za svetovni pokal le eno uvrstitev med najboljših deset (6. mesto v Lahtiju) in je specialist za polete, je bil v kvalifikacijah sploh edini, ki je preletel magično mejo 200 metrov.

Izmed najboljših tekmovalcev bijeta Švicar Simon Ammann, vodilni v svetovnem pokalu, in prvi zasledovalec Gregor Schlierenzauer pravo psihološko vojno. Potem ko sta v prvi seriji za trening z najnižjega naleta poletela najdlje (Schlierenzauer 209 m, Ammann 207), je v kvalifikacijah Švicar izzval 20-letnega Avstrijca tako, da je skočil z dve mesti nižjega naleta. Schlierenzauer, ki je nastopil z istega zaletišča kot kvalifikanti, je s 193 metri dosegel drugi izid serije, Ammann je bil šest metrov krajši. Štirikratni svetovni prvak v poletih (po dvakrat med posamezniki in z moštvom), 33-letni Norvežan Roar Ljoekelsoey, se je komaj, šele kot zadnji med kvalifikanti, uvrstil na tekmo in za 1,1 točke prehitel prav Velenjčana Hrgoto. Zmagovalec novoletne turneje Andreas Kofler, katerega slavje na zadnji tekmi v Bischofshofnu si je v televizijskem prenosu ogledalo 1,5 milijona Avstrijcev, ni blestel. Njegov rojak Wolfgang Loitzl, lanski prvak turneje, se s skokom 142,5 metra sploh ne bi uvrstil med tekmo, če ne bi bil vnaprej kvalificiran kot član elitne deseterice vodilnih v svetovnem pokalu.