Predsednik odbora Evropskega parlamenta za zdravstvo dr. Wolfgang Vodarg je pandemijo nove gripe ocenil za "enega največjih medicinskih škandalov stoletja. Za plasiranje svojih izdelkov, cepiv in zdravil farmacevtska podjetja vršijo ogromen pritisk na znanstvenike, upravljajo z vladami in jih silijo k trošenju zdravstvenega denarja za neučinkovite strategije cepljenja, kar vodi k ogroženosti zdravja milijonov ljudi zaradi nezadostno testiranega cepiva.“

"Pandemija ptičje gripe v letih 2005 in 2006, skupaj z današnjo pandemijo nove gripe, nista povzročili le velike škode delu pacientov, ki so se cepili, temveč tudi zdravstvenim proračunom ter zmanjšala zaupanje v svetovne zdravstvene institucije,“ je dodal dr. Vodarg.

Cilj komisije je preiskovati tako morebitni obstoj manipulacij pri razglasu pandemije kot vezi, posebej finančne, med znanstveniki, ki so svetovali njen razglas, s farmacevtskimi podjetji GlaxoSmithCline, Roche in Novartis, ki so zaradi pojava pandemije nove gripe zaslužili ogromno denarja.