Ker se je trener moške ekipe Uroš Velepec tudi tokrat odločil, da bo spremenil zaporedje nastopajočih v štafeti, sta se kot prva na progo podala najhitrejša slovenska biatlonca. Prvi je štafetno palico nosil Klemen Bauer. Tekaško je začel dobro in se držal v ospredju med prvim in petim mestom. Po prvem obisku strelišča je sicer porabil dva dodatna naboja, vendar še vedno držal priključek z vrhom.

Žal mu je drugo streljanje prineslo dodatnih 150 metrov v kazenskem krogu, kar je pomenilo 11. mesto za predajo Janezu Mariču. Najbolj izkušen slovenski biatlonec je napolnil svojo puško s po dvema dodatnima nabojema vsakič, ko se je pojavil na strelišču pred 17.000 glavo množico biatlonskih navdušencev. Prav gotovo je danes najbolj suvereno opravil svojo nalogo in štafetna palica se je znašla v rokah Vasje Rupnika kot osma.

Rupnik je po ležečem strelskem nastopu pridobil še eno mesto, saj je zadel vseh pet tarč brez popravljalnih strelov. Zato pa je njegov nastop dobil nekoliko grenak priokus po streljanju v stoječem položaju. Trikrat se je moral zavrteti v kazenskem krogu, kar je pomenilo tudi približno minuto izgubljenega časa in mimo je v tem času švignilo sedem reprezentanc.

To ni bil prav nič rožnat obet za zadnjega moža današnje slovenske postave Petra Dokla. Navkljub desetim brezhibnim strelom na strelišču, ni med svojim nastopom zmogel dlje od dvanajstega mesta, ki pa mu ga je v zadnjih metrih pred ciljem odvzel beloruski biatlonec.

"Prva dva v današnji štafeti sta nastopila korektno in čeprav je Bauer moral odteči še kazenski krog, je na račun hitrega streljanja še vedno držal stik z najboljšimi. Tudi Dokl je opravil s tekmo kot zna in zmore. Žal je Rupnik tokrat prikazal streljanje v stoje, ki ni dopustno za takšnega tekmovalca. Ponavadi je znal celo bolje ustreliti stoje kot leže, danes pa je bil očitno prisoten prevelik strah, saj ni zmogel sprožiti strelov ob pravem trenutku. Brez večjih težav bi se sicer danes lahko uvrstili med osem najboljših, z malo sreče pa bi bili lahko tudi šesti, to pa je že ogromna razlika v točkovanju za pokal narodov," je izgubljeno priložnost obžaloval Uroš Velepec.

Zmagovito se je v zvezdniški postavi vrnila norveška štafeta. Halvard Hanevold, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen in Ole Einar Bjoerndalen (0+7) so pometli s konkurenco in se s prednostjo 27,5 sekunde uvrstili pred Francoze (Vincent Jay, Vincent Defrasne, Simon Fourcade, Martin Fourcade), ki so bili prav toliko uspešni na strelišču (0+7). Na najnižjo stopničko so stopili ljubljenci domačega občinstva. Christoph Stephan, Michael Greis, Arnd Peiffer in Simon Schempp so se šele po zadnjem obisku strelišča (0+9) z zaostankom 42,2 sekunde za zmagovalci uspeli odlepiti od avstrijske postave, ki je končala kot četrta.

Petek je v Oberhofu spet rezerviran za ženske nastope. Na 7,5-kilometrski progi se bodo ob 14.30 uri pomerile najboljše sprinterke. Največje slovensko železo v ognju bo poleg Dijane Ravnikar, Andreje Mali in Tadeje Brankovič-Likozar prav gotovo Teja Gregorin. Ta je že včeraj napovedala, da želi izboljšati svojo strelsko statistiko na sprintih v letošnji sezoni in računa na manj kot dva zgrešena strela. To bi jo ob njeni trenutni tekaški formi lahko postavilo prav na vrh in ob bok najboljšim svetovnim biatlonkam.