Smo zelo, zelo blizu najboljšim, a se nam nikakor ne izteče po željah,« je glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan nekaj minut po koncu 58. novoletne turneje v velikem trušču v izteku skakalnice analiziral preizkušnjo v Bischofshofnu.

Zakaj se vam stalno dogaja, da nikakor ni preboja med najboljše?

Borimo se, vendar v veliki želji, ko vse želimo narediti kontrolirano, ni več sproščenosti, ker malce izsiljujemo rezultat.

S 14. mestom Roberta Kranjca v skupnem seštevku je to celo najboljša slovenska turneja po letu 2004. Vaša ocena?

Zadovoljiva. V ekipi sta bila mlada fanta Prevc in Mežnar, katerima ne morem ničesar očitati. Izkušena Kranjec in Damjan bi lahko s še kakšnim malo boljšim rezultatom naredila turnejo uspešnejšo. Vendar konkurenca je zelo široka in zgoščena v nekaj metrih. V takšni konkurenci moraš biti vrhunsko pripravljen in dobro skakati, da v njej sploh ostaneš.

Kakšen je bil prispevek Jerneja Damjana k uspehu reprezentance, potem ko se je odločil za samostojno pot in mesec dni tekmoval v celinskem pokalu.

Čeprav je kazal dobro formo, me je pozitivno presenetil. Nikoli ne veš, kakšen bo preskok iz celinskega v svetovni pokal. Jernej je izkušen tekmovalec, prva tekma v Oberstdorfu mu je s sedmim mestom dala še dodaten motiv, da je malo lažje šel v naslednje tekme.


Splošen vtis o turneji?

Začela se je s ponesrečeno tekmo v Oberstdorfu, kjer je bil v marsičem že odločen skupni zmagovalec turneje. Avstrijci so zelo močni na vseh področjih, ki so pomembni za končni rezultat. Tekme niso bile posebej lepe, saj bi vodstvo tekmovanja na avstrijskem delu z višjim zaletiščem lahko poskrbelo za daljše skoke, v katerih bi uživali tekmovalci in gledalci. Baza dobrih skakalcev se širi, zaradi olimpijske sezone je pripravljenost vrhunska. Vsako zaletno mesto in najmanjši veter zelo vpliva na končni vrstni red, zato se je treba čim hitreje vrniti k izravnavi glede na moč vetra in višino zaletišča, ki je uspešno prestala preizkus na poletni seriji.

Slovenska reprezentanca je za naslednjo periodo ostala le še s tremi tekmovalci v kvoti svetovnega pokala.

Prav na zadnji tekmi novoletne turneje je Hula na lestvici FIS za točko prehitel Primoža Pikla, vendar bomo tudi na naslednjih tekmah še vedno tekmovali s štirimi skakalci. Razlike je ta, da bomo morali za enega sami plačati stroške bivanja in prevoze, ki jih sicer pokrije organizator tekme za svetovni pokal.

Načrti za polete konec tedna na Kulmu?

Tam bo glavni cilj že uvrstitev med najboljših deset. Kranjec je že v takšni formi, da bo uspešen na letalnici, če bo užival v poletih. V reprezentanci bo prišlo do menjave. Prevca, ki je še premlad za polete, bo zamenjal Robert Hrgota, ki je bil minule dni na treningu v Innsbrucku.