Z zmago na kaotični prvi tekmi v Oberstdorfu si je priskakal takšno prednost, da je nato s četrtima mestoma v Garmischu in Innsbrucku ter petim na finalu v Bischofshofnu odbil vse napade tekmecev. 

Trojno avstrijsko zmago v skupnem seštevku je preprečil Finec Janne Ahonen, ki je sinoči s prvim skokom celo zagrozil, da bi Koflerja lahko vrgel s prestola, saj je zaostanek prepolovil na 12,8 točke, medtem ko je Švicar Ammann zaostajal še točko več. Tirolec je ohranil mirne živce, Ahonen bi moral za skupno zmago, ki bi bila že njegova šesta, skočiti vsaj 140 metrov, kar je tudi poskušal, a je bila to misija nemogoče. Popolno avstrijsko zmagoslavje je zaokrožil Thomas Morgenstern z zmago na zadnji tekmi, osmoljenec Bischofshofna pa je znova postal Gregor Schlierenzauer, po mnenju mnogih celo favorit za skupno zmago. S šestim mestom je izgubil rumeno majico za vodstvo v svetovnem pokalu (Ammann, ki je celo vodil po prvi seriji, je bil tretji), v skupnem seštevku skakalnega Toura sta ga prehitela Ahonen (sinoči drugi z zaostankom sedem desetink točke) in Loitzl.

»Čudovito. Neverjetno. Sanje so postale resničnost. Nikoli nisem upal niti pomisliti, da po dveh stresnih sezonah lahko osvojim novoletno turnejo. Težko vam opišem, pod kakšnim pritiskom sem bil pred zadnjim skokom. Zdaj mi je breme padlo z ramen. Dogodki v zadnjih dveh letih so me utrdili, da sem iz njih prišel še močnejši in odločnejši,« je povedal vidno presrečni Andreas Kofler, ki je za nagrado prejel tudi 35.000 evrov vreden avtomobil subaru.

Slovenci so bili znova v obrobni vlogi z 20. mestom Roberta Kranjca, 23. Jerneja Damjana in 30. Mitje Mežnarja, medtem ko je Peter Prevc izpadel v kvalifikacijah. Kranjec je v prvi seriji z zamujenim odskokom zapravil lepo priložnost, saj je imel v paru z Ammannom (136 m) ugodne vetrovne razmere. S 14. mestom v skupnem seštevku je to njegova najuspešnejša turneja in najboljša slovenska po letu 2004. »Škoda za prvi ponesrečen skok, drugi ni bil tako slab, a smo spet zgoščeni na enem metru. Končno bi na tekmi rad naredil super skok. V primerjavi s prejšnjimi leti ni slabo, saj sem letos s povprečnimi skoki v točkah. Po tekmah v Engelbergu bi realno težko pričakoval kaj več, kot sem iztržil. Počasi se bom vrnil proti vrhu. Na poletih konec tedna na Kulmu se bom skušal sprostiti v zraku, da začutim vzgonski veter,« je povedal Robert Kranjec.

»Z uvrstitvijo sem zadovoljen, ker sem tukaj običajno slabo skakal. Tokrat ni bilo niti slabo niti dobro, še najboljši je bil poskusni skok. Globalno gledano sem zadovoljen, ker vidim, da sem s slabimi skoki še vedno v točkah, kar je dokaz, da gredo stvari v pravo smer. Če bom sestavil dva normalna skoka, bom med prvih deset,« je bil analitičen Jernej Damjan, ki komaj čaka polete v 80 kilometrov oddaljenem Kulmu, kamor se bo preselil danes. Večino prostega četrtka bo preživel tako, da bo imel noge v zraku, da se malo odklopi od skokov. Malo ga skrbi zdravje trenerja Arija Pekka Nikkole, ki si je med igranjem odbojke poškodoval koleno, zato se je v njem nabralo nekaj vode in bo moral v zdravniško oskrbo, ko se v ponedeljek vrne na Finsko. Mitja Mežnar je bil najbolj zadovoljen, ker je prvič na turneji dobil dvoboj (premagal Finca Larinta).