»Mogoče je bilo le 100 metrov klanca preveč. Počutila sem se izvrstno, še nikoli tako dobro med tekmo v drsalni tehniki in sem napadla. Žal prezgodaj,« je po tistem, ko se je vsa izmučena pobrala s snega v južnotirolskem mestecu, opisala akcijo dneva. Vse v tipičnem kolesarskem slogu, vredno pete »kolesarske« etape. Le zares malo je manjkalo, da na 190. tekmi kariere, kot šteje točna Dnevnikova statistika, napada dobre tri kilometre pred ciljem ni kronala z 20 zmago. Ob 36. skoku na zmagovalni oder je bila nasmejana do ušes.

A ostaja ji črna majica, 24 ur bo junakinja v rdečem Arianna Follis. Svetovna prvakinja v drsalnem šprintu iz Libereca je preprosto najbolje izkoristila zavetrje, predvsem v lovu Kowalczykove za Majdičevo, ki na koncu ni imela več moči za piko na i. Lovljenje zavetrja je bilo v najhitrejši drsalni tekmi v zgodovini (16 km v 34 minutah – 28 km/h) še kako pomembno.
Z dve leti starejšo Follisovo sta v najbolj kolesarski etapi Toura doslej, prvič iz kraja v kraj in s še povečanimi zahtevami z logistiko za trenerje in serviserje, najbolje izkoristili pakt o napadu na Aino Kaiso Saarinen. »Sovražnica« Slovenk je prav zaradi napada Slovenke plačala najhujši davek med veliko četverico, ki je teoretično z dveminutno prednostjo še ostala v igri za zmago. Časovne razlike so se zaradi teka v skupinah zelo povečale, kot nalašč najbolj prav v ospredju, Italijanka Longova pa kot peta zaostaja že več kot dve minuti.

»Z Arianno se poznava že dolgo, včasih malo pokramljava. Tokrat sva res dobro sodelovali,« se je na tiskovni konferenci FIS, kjer je znova briljirala z zgovornostjo, Majdičeva obračala k redkobesedni Italijanki, s katero sta dosegli tudi najboljša časa dneva. Štartali sta kot tretja in četrta. Po trasi nekdanje železnice in najlepšega tekaškega maratona na svetu »Dobbiaco-Cortina« sta najbolj »vlekli«, če uporabimo kolesarski žargon. Kmalu sta skupaj s Kowalczykovo ujeli Saarinenovo. »Presenetila sem jih. Pomagalo je tudi to, da sem progo poznala, potem ko sem bila tu v božičnem času po nakupih in kavici,« se je šalila Petra, rahlo poškodbo stegenske mišice pa ne želi omenjati.

Žal Petra Majdič nima prirojenega instinkta »ubijalca« Pettra Northuga. Po maratonu (34 km) iz olimpijske Cortine si je Viking kar sam čestital za svoj 24. rojstni dan. V slogu poskočnega Cavendisha je taktično odšprintal Švicarja Daria Cologno, lanskega heroja Toura in Šveda Marcusa Hellnerja. Kako divja je bila etapa, najbolj pove soseda Tadeja Valjavca Vesna Fabjan. »Skupina, v kateri smo se našle, je noro letela. A če bi med seboj sodelovale, bi lahko še bolj, toda s temi babami se ne da nič zmeniti,« je pripomnila Fabjanova s 14. časom dneva, 27 sekund za Majdičevo. Danes se bo nadaljevalo s posamičnim štartom na pet kilometrov klasično. »Včasih je bila to moja disciplina. No, sedaj sem tudi za drsalno, za spuste. Kowalczykova bo najbolj nevarna, včeraj sem videla, kaj nam dela v klance,« je dejala Majdičeva.