V finalu so nastopili tudi trije Slovenci; Robert Kranjec (123,5/124 m; 221 točk) je bil na današnji tekmi 20., Jernej Damjan (121,5/124,5; 215,3) 23., Mitja Mežnar (120/120,5; 205,4) pa 30.

Na zadnjo preizkušnjo turneje štirih skakalnic se od Slovencev v torkovih kvalifikacijah ni uspelo uvrstiti mlademu Petru Prevcu, ki je tako predčasno končal turnejo in se vrnil domov, saj se bo ekipi namesto njega za naslednje tekme v poletih na Kulmu pridružil Robert Hrgota.

Švicar Simon Ammann, ki je bil v vodstvu po prvi seriji, je na koncu danes pristal na tretjem mestu, v skupnem seštevku novoletne turneje pa je zdrsnil na peto. V uteho mu ostaja dejstvo, da je po današnji tekmi spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem.

"Turnejo ekipno ocenjujem kot pozitivno; morda smo vsi skupaj potihoma pričakovali še kakšen rezultat bližje deseterici, vendar na koncu 14. mesto skupno oziroma trije med 30 skupno kaže na dober ekipni nastop. Smo zadovoljni, za kaj več bi se nam morale kakšne tekme bolje poklopiti," je po koncu turneje menil glavni trener reprezentance Matjaž Zupan in dodal: "Dejstvo pa je, da se nam ni uspelo prebiti povsem v vrh, a očitno smo ta čas za zdaj toliko sposobni."

Le Ammann in Ahonen bi lahko danes preprečila popolno avstrijsko veselico, a jima to ni uspelo. Švicar je z odličnim skokom vodil po prvem skoku, a v finalu je odpovedal in zmago presenetljivo prepustil domačinu in olimpijskemu prvaku Morgensternu. Ahonen, doslej rekordni petkratni zmagovalec novoletne turneje (1998/99, 2002/03, 04/05, 05/06, 07/08), sicer ni prišel do šeste skupne zmage, zato pa je osvojil skupno drugo mesto.

Zmage se je pred 25.000 navdušenimi gledalci veselil Kofler, ki je največje delo opravil z zmago na uvodni tekmi v Oberstdorfu, v Garmisch-Partenkirchenu in Innsbrucku je bil četrti, danes pa peti. To je bila skupno 11. avstrijska zmaga na turneji. "To je čudovito! Nikoli nisem verjel, da po dveh zame tako težkih sezonah lahko osvojim novoletno turnejo. Vedno sem o tem le sanjal, danes pa so sanje postale resničnost," je od sreče sijal Kofler in dodal: "Turneja je bila zelo naporna in pred današnjim nastopom sem bil precej živčen, a zdaj mi je breme padlo z ramen. Občutki so neverjetni!"

Naslednje tekme svetovnega pokala bodo že konec tedna, ko se bodo skakalci pomerili v poletih na Kulmu.