Novoletna turneja Tour de Ski se za slovenski tekačici nadaljuje po načrtih. Petra Majdič je z današnjim drugim mestom v samem vrhu in ena kandidatk za končno zmago, tudi Fabjanova pa se po dobrem teku na distanci drži povsem na robu najboljše trideseterice.

Današnji dan je postregel s klasično "kolesarsko" etapo od Cortine d'Ampezzo do Dobiacca, moški so morali premagati kar 36 kilometrov, ženske pa 16. Tekma je potekala s "handicap" startom, tekači in tekačice so se v smučino spustili glede na zaostanke z minulih štirih tekem novoletne turneje.

Današnjo progo je Majdičeva pretekla najhitreje izmed vseh tekmovalk, saj je izničila ves zaostanek, dolgo časa pa je v zadnjih kilometrih kazalo tudi na njeno končno zmago. Smuči so ji tekle odlično, brez večjih težav je tekmicam pobegnila na vsakem zahtevnejšem klancu ali spustu, le na ravninskem sprinterskem delu ji je primat na koncu odvzela svetovna prvakinja v sprintu, Italijanka Follisova, ki je tako navdušila domače gledalce in gledalke.

"Za mano je fantastičen dan, kljub težavam s poškodbo stegenske mišice, ki sem jo staknila po sprintu v Pragi, tako da sem danes tekla s prevezo. Danes sem šla taktično v tek, tri zasledovalke smo se dogovorile, da bomo ujele Saarinenovo in to nam je tudi uspelo. Finka je šla na polno in hitro plačala davek, ko je precej proge pretekla sama. Na zadnjih 3,5 kilometra smo šle vsaka po svoje, ko so se enkrat začeli vzponi. Potem sem jim pripravila majhno presenečenje, pobegnila in takrat je nastala tudi tista 'luknja'. Morda edina napaka, ki sem jo naredila danes je, da sem začela finiš kakšen kilometer prehitro, je pa res, da me potem tekmice verjetno niti ne bi spustile toliko naprej. Še vseeno, drugo mesto je zame fantazija," je povedala Majdičeva, ki meni, da bo v četrtek glavna konkurentka za zmago v klasiki Poljakinja Kowalczykova.

Moško tekmo je brez večjih težav dobil znova vodilni v skupnem seštevku turneje Norvežan Petter Northug. Slednji se je vseskozi držal v vodilni skupini, ko je uspel priključek zadržati tudi na zadnjem zahtevnem vzponu, je bilo jasno, da bo specialist za sprinte dobil tudi peto tekmo turneje. V zadnjih metrih je lahko zaradi zadostne prednosti celo popustil ritem in se brez večjih težav čez ciljno črto zapeljal kot prvi. Drugo mesto je osvojil Švicar Dario Cologna, tretji pa je bil Šved Marcus Hellner.

V četrtek bo v Dobiaccu na sporedu klasični tek, moški se bodo ob 12.45 podali na deset kilometrov, ženske pa bodo ob 15.30 tekle na pet kilometrov.