Pred velikim finalom danes ob 16.30 v Bischofshofnu so na vrhu trije člani njegove jate neustrašnih orlov: 1. Andreas Kofler (4. izid včerajšnjih kvalifikacij), 2. Gregor Schlierenzauer (2.), 3. Wolfgang Loitzl (5.).

Avstrijsko sveto skakalno trojico je z zmago v sinočnjih kvalifikacijah zasenčil rojak Martin Koch (140 m), medtem ko je finski as Janne Ahonen (četrti v skupnem seštevku) samozavestno domačo zračno floto izzival tako, da v kvalifikacijah sploh ni nastopil. "Skakalnica v Bischofshofnu je ena mojih najljubših. O točkah sploh ne razmišljam, ampak je to delo za mlajše tekmovalce, medtem ko mene zanimajo le popolni skoki," je filozofsko odgovoril Janne Ahonen, medtem ko znotraj avstrijske reprezentance poteka interna burna bitka, katere razplet je nepredvidljiv, ker se obeta slabo vreme s sneženjem. Takšne razmere so pisane na kožo Ahonenu, ki je tukaj pred dvema letoma v dežju nokavtiral Avstrijce in petič postal kralj turneje.

"Grem na vse ali nič," pravi 25-leti Tirolec Andreas Kofler, ki ima v tirolskem dvoboju za skupno zmago največjega tekmeca domala soseda z ulice. Gregor Schlierenzauer je namreč doma le poldrugi kilometer stran na obrobju Innsbrucka v vasici Fulpmes, kjer morajo poštarji v teh dneh delati nadure. 19-letni avstrijski čudežni deček je zasut s pošto, ki jo pošiljajo predvsem navijačice z vsega sveta, zato imata mama in sestra veliko dela, da jo selekcionirata. Posredujeta mu le najlepša pisma, medtem pa stric Marcus Prock (nekdanji as v sankanju, zdaj pa osebni menedžer) preverja sporočila na medmrežju. "Nimam časa za ljubezen in dekle," sramežljivo odgovarja najbolj zaželen samski moški v Avstriji Gregor Schlierenzauer in veliko raje govori o skokih: "Drugo mesto v skupnem seštevku je odlično izhodišče, ker vem, da moram napasti na vso moč. V Innsbrucku sem poravnal račune z zmago, s skakalnico v Bischofshofnu imam še veliko neporavnanih."

Prvič na letošnji turneji se vsi štirje Slovenci niso uvrstili na tekmo. Najmlajši Peter Prevc je obtičal v kvalifikacijah zaradi težav s točnostjo odskoka, a kljub temu debitant na turneji ni točil solz razočaranja, ampak si je nabral kopico izkušenj in občutil blišč ter prestižnost skalnega toura. Zdaj se umika na trening in počitek, na poletih na Kulmu ga bo zamenjal Velenjčan Robi Hrgota.

Najboljši Slovenec je bil na 13. mestu Jernej Damjan (128,5 m), ki je nekaj minut stal na mestu za vodilnega v kvalifikacijah, a kljub temu, da ni imel bunde, ni zmrzoval, ker ga je grela električna pečka. "Zelo sem zadovoljen. Po dolgem času mi je na skakalnici, ki ni moja najljubša, uspel zelo dober skok. Običajno na njej skačem najslabše na celotni turneji. Upam, da bom vse zdaj prenesel na tekmo," je bil do ušes nasmejan Jernej Damjan, ki se bo danes v 13. paru pomeril z Japoncem Točimotom.

Mitja Mežnar, ki bi zaradi višine dveh metrov lahko igral v vsakem košarkarskem moštvu, je dosegel 21. izid (126,5 m). "V kvalifikacijah sem dobili potrditev dobre forme, kar je dobrodošlo za samozavest in mirno grem v tekmo. Če bo tekma regularna, je možno vse, tudi prva uvrstitev v karieri med najboljših petnajst," je bil zgovoren sloki Tržičan (v petem paru se bo pomeril s Fincem Keiturijem), ki si vseskozi postavlja nove izzive: "V zraku imam še precej rezerve, zato bi bil zelo dobrodošel obisk vetrovnika, a ga v Sloveniji žal nimamo. V njem bi natreniral najboljši položaj v zraku, da bi izkoristil telesno višino in veliko plovno površino." Dokaz dobre pripravljenost Roberta Kranjca je v tem, da je s povsem zamujenim odskokom osvojil 24. mesto (125,5 m), tekmec v drugem paru pa bo sloviti Švicar Simon Ammann, ki napoveduje totalen napad, ker ne more ničesar izgubiti.