Saša Farič, ki je doslej edina imela izpolnjeno olimpijsko normo, je tokrat tekmovanje končala na 13. mestu. Nastop 22- Mariborčana v Vancouvru, ki je dosegel najboljšo moško uvrstitev vseh časov v tem športu, pa vendarle še ni zanesljiv. Izpolniti mora tudi normo FIS, na kakovostni lestvici - ta se izračunava z rezultati od 18. januarja 2009 do 18. januarja 2010, mora biti med najboljšimi 35 (če se odšteje tekmovalce posameznih držav nad kvoto dveh predstavnikov, je po neuradnih podatkih na 21. mestu).

"Natančnih izračunov lestvice zaenkrat nimamo. Mogoče bo za nastop na igrah zadostoval že današnji izid, mogoče ga bo moral potrditi na naslednjih dveh tekmah. Zna se zgoditi, da mu bo za Vancouver zadostovalo tudi 43. mesto na lestvici, saj ima kar nekaj države v vrhu več tekmovalcev, kot jih lahko na igrah nastopi. Vsekakor pa si fanta za današnji zaslužita pohvale. Pokazala sta odlične vožnje Flisar bi bi z nekoliko več sreče lahko prišel do stopničk," je bil zadovoljen trener reprezentance Primož Vrhovnik, ki pa si ne dela utvar, da bosta njegova varovanca zdaj vsakič prisotna v finalu: "V krosu je vsaka tekma specifična in prav zato je tako zanimiv. Tokratna konfiguracija in trdi sneg je našima ustrezal, kar sta znala izkoristiti. Toda že naslednjo tekmo sta lahko spet med tistimi, ki bodo obtičali v kvalifikacijah."

"Vsaka enomestna številka, ki pomeni uvrstitev v svetovnem pokalu, mi je zelo všeč. V četrtfinalu je bil na progi kaos, drugo mesto iz prvega zavoja sem v drugem zavoju zapravil, ker sem ga vzel malce preširoko. Potem je prišla smola, da sem skočil na tekmeca, ki je že odstopil. Morda bi še imel priložnost priti naprej, saj sta ga Rahlves in Miaillier spredaj nekaj lomila. Naprej v Francijo, kjer bo še konec tedna naslednja tekma, je vrelo iz Flisarja, ki je s sedmim mestom dober rezultat napovedal že v kvalifikacijah (Adorjan je bil 16., Faričeva pa 14.).

Če sta fanta presenetila, pa je bila edina slovenska predstavnica Faričeva slabša od pričakovanj. Tekmovalka iz Radomelj je v prejšnjih letih kazala boljše predstave, ki so jo pripeljale celo v širši krog favoritinj za olimpijske kolajne, toda letos visokih pričakovanj zaenkrat še ne opravičuje. Tudi v St. Johannu je imela tako kot na prvih dveh tekmah sezone zamujala na začetku, kar v nadaljevanju ni mogla nadoknaditi.

"Zaradi odličnih voženj na treningu smo pričakovali več. Očitno so njene težave psihološke narave, najbrž je njena želja po dobrem rezultatu prevelika, posledica so majhne napakice, ki pa so takoj usodne. Sama bo morala razčistiti, kako in kaj, vsekakor pa potrebuje en boljši dosežek, ki ji bo povrnil samozavest," meni Vrhovnik, Faričeva pa je dodala: ""Zarobilo me je ob koncu odrivanja s palicami. Ne vem, kako se mi je to lahko zgodilo. Nižje sem punce ujela, a prepozno. Sicer sem se dobro počutila. Upam na boljši razplet na naslednjih dveh tekmah v Franciji."