Vse do sinočnje slovesnosti je rekorderjeva višina ostala skrbno varovana skrivnost. Že med gradnjo pa je bilo jasno, da bo stolp močno presegel najbližjega tekmeca in dosedanjega nosilca rekorda na Tajvanu, zgradbo Tajpeh 101, ki se dviguje 508 metrov visoko v nebo. Prekosil je tudi 629 metrov visok televizijski stolp v Severni Dakoti, ki velja za najvišjo strukturo na svetu, ki jo je postavil človek. Vodstvo velikanskega projekta, podjetje Emaar Properties, se ni ustavilo pri sprva predvidenih desetih metrih več od tajvanskega rekorderja, temveč je konstrukcijo stolpa poviševalo še med graditvijo. Inženirji, ki so načrtovali velikana, niso bili prepričani, kako visoko lahko gredo; bilo je neke vrste raziskovanje in učna izkušnja, so povedali.

Dela na stolpu, ki so se začela leta 2004, so hitro napredovala. Okoli 12.000 delavcev, od katerih jih je veliko prišlo iz tujine, največ iz Pakistana, Indije in Bangladeša, je novo nadstropje dodalo skoraj vsake tri dni. Do januarja 2007 so dosegli sto nadstropij, medtem ko ima dokončan stolp 164 nadstropij. V 124. nadstropju je najvišja zastekljena razgledna ploščad na svetu, ki ponuja z vseh strani izjemen pogled na Dubaj ter besedni zvezi "kot na vrhu sveta" daje povsem nov pomen. Obiskovalce do razgledišča v eni sami minuti neposredno popelje posebno dvojno dvigalo, ki sprejme skupno 28 ljudi in potuje z izjemno hitrostjo 10 metrov na sekundo. Višinska razlika je tako velika, da je na vrhu stolpa 10 stopinj hladneje kot ob vznožju.

Rekordne so tudi druge številke: v stolp je vgrajenih več kot 31.000 ton jeklenih nosilcev in 28.000 steklenih plošč, ki prekrivajo njegovo pročelje, s katerimi bi prekrili 17 nogometnih igrišč (za čiščenje bodo potrebovali od šest do osem tednov), medtem ko bi z betonom, ki so ga porabili, zgradili pločnik od Londona do Neaplja. Ob vznožju stolpa, ki ga je mogoče videti z razdalje 95 kilometrov, je največji delujoč vodnjak na svetu, ki meri 275 metrov in brizga vodo 150 metrov visoko. Burj Kalifa bo s svojo ponudbo poskrbel za potrebe 12.000 ljudi, ki bodo živeli in delali v njem, med drugim z bazeni v 43. in 76. nadstropju, obiskovalcem pa bo namenjen ekskluziven hotel s 160 sobami, nočnim klubom in toplicami, ki ga je načrtoval modni oblikovalec Giorgio Armani.

Stolp je stal 1,5 milijarde dolarjev, medtem ko bo za razvoj 200 hektarjev velikega trgovskega in bivalnega središča, na katerem stoji, potrebnih še okoli 19 milijard. S prodajo okoliških posesti naj bi pomagali kriti stroške za gradnjo stolpa, saj analitiki menijo, da je malo verjetno, da bo stolp donosen sam.

Mnogi vlagatelji v 1044 stanovanj in poslovnih prostorov v 49 nadstropjih, ki jih bodo dokončali šele čez dva meseca, se soočajo z izgubami, ko so cene nepremičnin v Dubaju v letu dni padle za polovico. Vladar Dubaja, šejk Mohamed bin Rašid al Maktum, poskuša s spektakularnim odprtjem svet prepričati, da so finančne težave te arabske države, ki se je pri bogatejšem sosedu Abu Dabiju lani zadolžila za 15 milijard dolarjev, preteklost, ter pokazati, da je Dubaj z Burj Kalifo resnično svetovno mesto ter vpliven simbol za ves arabski svet.