Nemka Maria Riesch je naredila korak naprej v hitrih disciplinah, v "svojem" slalomu pa prepušča prevlado, saj se je na zadnjih tekmah pokazalo, da je premagljiva s strani številnih tekmic. Švedinja Anja Paerson deluje, kot da jo tekme svetovnega pokala ne zanimajo in se osredotoča le na olimpijske igre.

Avstrijka Kathrin Zettel je presenetljivo stabilna in je zaenkrat resna tekmica za veliki kristalni globus. Izjemen napredek v tej sezoni pa je naredila tudi Tina Maze, ki je doslej osvojila precej slalomskih točk, manj pa v hitrih disciplinah, kjer se sezona praktično šele začenja.

Doslej je bilo največ slalomskih tekem (pet), na katerih je svetovna javnost opazila tri glavne značilnosti. Prva je izjemni napredek Tine Maze, ki doslej v slalomu ni blestela, sedaj pa je svetovnim tekmicam pokazala, da je poleg Marie Riesch, Lindsey Vonn in Anje Paerson najbolj vsestranska smučarka svetovnega pokala. V slalomskem seštevku se je povzpela že na sedmo mesto, po šestem mestu v Zagrebu pa je postala tudi prvokategornica. Druga stvar, ki ji je zaploskal vsak ljubitelj alpskega smučanja, je neverjetna vrnitev Marlies Schild po skoraj dveletni odsotnosti. Avstrijka ni le senzacionalno zmagala v Lienzu, temveč je tekmicam s skoraj dvesekundno prednostjo pokazala, da je še vedno v slalomskem vrhu. Tudi v nedeljo v Zagrebu je bila blizu uspehu, a je naredila napako v ciljni strmini.

Za največje presenečenje sezone pa je doslej na slalomih poskrbela Sandrine Aubert, po petih preizkušnjah presenetljiva vodilna v skupnem seštevku. 27-letna Francozinja je v lanski sezoni sicer dobila dva slaloma (Are in Ofterschwang), a slaba nastopa na prvih dveh preizkušnjah nista obetala tako sijajnega preboja proti vrhu. Sledila je izjemna serija dveh zmag in drugega mesta, ki jo je popeljala do vodilne slalomistke sezone.

Zadnja zmaga je bila za 181 cm visoko alpsko smučarko še posebej slastna. Na tekmi sezone z najvišjim denarnim skladom je namreč zaslužila 50.000 evrov. "Sezono sem začela slabo, a ko sem pred Zagrebom dvakrat stala na zmagovalnem odru, sem začela verjeti v uspeh. Visok denarni sklad ima poseben čar, saj bi se zlagala, če bi trdila, da nisem pomislila, kako bi zapravila zaslužen denar. To v mojem primeru niti ni težko, saj kupujem hišo, zato bom gotovo lažje izpolnila svoje cilje," je po zmagi v Zagrebu odkrito povedala Sandrine Aubert, ki se je izstrelila med favoritke za osvajanje odličij na bližajočih se olimpijskih igrah v Vancouvru. Zagrebški smučarski spektakel sicer v svetu alpskega smučanja nima velike zgodovine, a so Francozi z zmago Aubertove slavili tako moško kot žensko zmago, saj je bil lani na Sljemenu najboljši Jean Baptiste Grange.