Drugi največji farmacevt v Evropi namerava v prvem koraku od Nestleja odkupiti 52-odstotni delež Alcona, ki je vodilni proizvajalec kirurške opreme in drugih farmacevtskih izdelkov za nego oči. Pri tem je za delnico ponudil 180 dolarjev oziroma skupaj 28,1 milijarde dolarjev. V drugem koraku bi Novartis odkupil še delnice manjšinskih delničarjev, ki imajo v lasti 23 odstotkov Alcona. Za vsako delnico je ponudil 2,8 svoje delnice, vrednost posla pa bi tako znašala 11,2 milijarde dolarjev.

Novartis je od Nestleja sicer že spomladi leta 2008 odkupil 25-odstotni delež Alcona, za katerega je odštel 10,4 milijarde dolarjev. Obenem so sklenili tudi opcijsko pogodbo za nakup 52-odstotnega lastniškega deleža, ki jo bo sedaj Novartis izkoristil in tako prevzel družbo v celoti.

Izvršni direktor Novartisa Daniel Vasella si od omenjenega prevzema obeta predvsem širitev na trg opreme za očesno kirurgijo in drugih izdelkov za nego oči. S prevzemom Alcona, ki na primer proizvaja opti-free kontaktne leče, bi Novartis namreč močno razširil izbor svojih proizvodov.

Ali bodo zaradi odprodaje Alconovega deleža v Nestleju bolj naklonjeni prevzemu britanskega proizvajalca sladkarij Cadburyja, pa v Nestleju niso želeli komentirati. Izvršni direktor Nestleja Paul Bulcke je povedal le, da jim bo odprodaja Alconovega deleža omogočila krepitev vodilnega položaja na prehrambenem, zdravstvenem ter wellness področju.