Odločitev o pripojitvi so v Zvonu Ena Holdingu, ki ga vodi Simon Zdolšek, sprejeli na skupščini Juliusa tik pred iztekom minulega leta. Zaradi lažje pripojitve so Julius Fond in Julius preoblikovali iz dvojne družbe v normalno delniško družbo, izplačali nekatere male delničarje in ga preimenovali v Julius Ena, pojasnjuje Zdolšek. Hkrati so z mesta predsednika uprave razrešili tudi Lea Ivanjka, ki so ga v času vlade Janeza Janše v gospodarskih krogih povezovali s člani mariborske družine Petek.

Ker ima Julius manj premoženja kot obveznosti, se bo zaradi pripojitve poslabšal finančni položaj Zvona Ena Holdinga. Kot pojasnjuje Zdolšek, so imeli na izbiro, ali da Julius dokapitalizirajo s pretvorbo terjatev v kapital ali da ga pripojijo k Zvonu Ena Holdingu. "Ker je bil Zvon Ena Holding lastnik Juliusa in ker mu je sredstva za nakup delnic posodil prav Zvon, smo se odločili za pripojitev," pojasnjuje Zdolšek. Julius ima po dostopnih podatkih okoli 40 milijonov evrov negativnega kapitala in 74 milijonov evrov finančnih obveznosti, od česar okoli 70 milijonov evrov odpade na posojila Zvona Ena Holdinga. "Pri bankah ima Julius le okoli dva milijona evrov posojil," še pravi Zdolšek.

Spomnimo, da je Julius (podobno kot Istrabenz) v finančne težave zašel zaradi predragega nakupa Petrolovih delnic. Te je namreč kupoval po ceni, ki je presegala 700 evrov za delnico, medtem ko je bila delnica Petrola včeraj vredna le še slabih 320 evrov.

Poleg deleža v Petrolu bo Zvon Ena Holding s pripojitvijo prevzel tudi Juliusov 7,85-odstotni delež Steklarne Rogaška, zagrebško družbo Adria Holding, nekatere manjše naložbe iz Bosne in Hercegovine in opcijsko pogodbo z Abanko Vipa za nakup njenega deleža v Slavonskem zaprtem investicijskem skladu. Zaradi finančnih težav je moral namreč Julius že v začetku preteklega leta Abanki začasno prodati svoj 20-odstotni delež Slavonskega zaprtega investicijskega sklada. Skupno bo torej Zvon Ena Holding prevzel za okoli 40 milijonov evrov naložb. Ker obveznosti Juliusa do Zvona znašajo 70 milijonov evrov, se bo s pripojitvijo kapital Zvona Ena Holdinga znižal za okoli 30 milijonov evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Zvon Ena Holdinga si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.