Drugi je bil Portugalec Helder Rodrigues (Yamaha; +10:40), tretji pa njegov rojak Paulo Goncalves (BMW; +12:09). V skupni razvrstitvi motociklistov vodi Despres, ki ima pred rojakom Davidom Casteujem (Sherco) 10:03 minute prednosti. Stanovnik je 17., za Despresom pa zaostaja za 1:21:10 ure.

Čeprav je bila hitrostna preizkušnja dolga "le" 182 kilometrov, je predvsem med motociklisti prišlo do velikih sprememb. Tem je botrovala predvsem izjemna vožnja dvakratnega zmagovalca relija Despresa, ki je vse do 74. kilometra dirkal skupaj s Špancem Marcom Como. V nadaljevanju so Como zaustavile težave z motorjem, poroča uradna spletna stran Mirana Stanovnika.

Na 70. km je hud padec zaustavil tudi Španca Jordija Viladomsa, ki so ga prepeljali v bazni tabor. Zdravniki niso odkrili hujših poškodb, a za Viladomsa je relija konec. Despres je v drugi polovici hitrostne preizkušnje le še povečeval prednost pred tekmeci in spretno krmaril svoj motor preko vseh pasti, ki jih je ponujala današnja etapa.

Med avtomobilisti je bil danes na vseh merjenjih vmesnega časa najhitrejši Stephane Peterhansel. Francoz, ki lovi svojo jubilejno deseto zmago na Dakarju v skupnem seštevku, je zanesljivo, za več kot pet minut, ugnal vse tekmece na čelu z drugouvrščenim Špancem Carlosom Sainzem. Tretje mesto je zasedel včerajšnji zmagovalec Nasser Al Attiyah iz Katarja.

Peterhansel je svojo prvo zmago v skupnem seštevku dosegel daljnega leta 1991 med motociklisti. Med temi je slavil šestkrat ter nato sedel za volan avtomobila. V tej konkurenci je prvo zmago slavil leta 2004. Letos je po treh etapah prevzel vodstvo in ostal edini up v avtomobilu BMW za končno zmago. Njegov moštveni kolega Joan Roma je imel danes spet težave, saj je na 95. km padel v luknjo in poškodoval avtomobil.

Peterhansla bodo odslej tako najbolj ogrožali vozniki Volkswagnov (Sainz, Al Attiyah in Američan Mark Miller).