Dan pozneje je na najbolj prestižni tekmi leta s četrtim mestom ubranil vodstvo v skupnem seštevku skakalnega toura. Ker je imel tudi Švicar Simon Ammann, vodilni v svetovnem pokalu, nov dres, je odšel prostovoljno na kontrolo in imel prav tako preveliko delovno oblačilo, zato je bil diskvalificiran, naslednji dan pa je dobil krila in s skokom 143,5 metra postavil nov rekord skakalnice. To je bilo poltretji meter dlje od rekorda Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, a je zadostovalo le za tretje meto, ker Švicar ni doskočil v telemark.

Pravo malo kalvarijo je doživljal 19-letni avstrijski čudežni deček Gregor Schlierenzauer, saj je zaradi bolečin v želodcu komaj stal na nogah v Oberstdorfu (9. mesto), zato je bil 24 ur v posebni zdravniški oskrbi, za nameček pa je sestri Glorii obljubil, da bo novo leto začel z zmago. Očitno je pot k 27. zmagi v karieri tlakoval tudi tako, da je v najdaljši noči v letu zaplesal ob glasbi Michaela Jacksona, medtem ko je njegov sostanovalec v hotelski sobi Stefan Thurnbichler novemu letu nazdravil z vrčkom piva. Po tekmi so Avstrijci lahko spili še kakšnega več, saj so se dobesedno poigrali s konkurenco. Ob dvojni zmagi (1. Schlierenzauer, 2. Loitzl) so imeli kar polovico (pet) tekmovalcev med najboljših deset, vseh sedem pa je bilo uvrščenih do 22. mesta.

"Novo leto, nova sreča. Da sem sploh lahko nastopil, ima največ zaslug moj zdravnik, saj so bile bolečine v želodcu zares neprijetne. Velika zmaga na velik dan. Ko sem videl, da je Ammann skočil rekord, sem vedel, da bom moral skočiti zelo daleč. Ammannu rekord, meni zmaga, kar pravičen razplet," je povedal po zmagi pred 20.000 gledalci Gregor Schlierenzauer, medtem ko so ruski skakalci morali obiskati policijsko postajo. Čeprav so bivali v enem najbolj elitnih hotelov v mestu, so jih v sobah obiskali zmikavti, ki so jim sunili tehnično opremo (kamere), potne liste in prebrskali denarnice. Najbolj oškodovan je bil 30-letni Dimitrij Vasiljev (na 19. mestu edini ruski finalist), ki je ostal brez 5000 evrov, torej brez skoraj vsega zaslužka, ki si ga je priskakal letos na skakalnicah.

Najboljši mož slovenske vrste je bil znova "zasebnik" Jernej Damjan (21. mesto), ki je prehod v novo leto enostavno prespal. Ko je ob pol devetih zvečer legel v posteljo, je samo malo zatisnil oči, ko jih je znova odprl, je bila ura že dve v letu 2010. "Kaj takšnega se mi je na turneji še ni pripetilo. Če sem doslej zaspal, sem se zbudil pred polnočjo vsaj toliko, da smo si voščili novo leto," je pojasnil Jernej Damjan, o nastopu na tekmi pa povedal: "Prvi skok je bil z nekaj napakami, drugi je bil dober, a sem najbolj zadovoljen, da sem tudi s povprečnimi nastopi med dobitniki točk." Slovenski izkupiček je bil precej slabši od nastopa v kvalifikacijah, saj je bil 17-letni Peter Prevc 28. (prve točke na novoletni turneji), prvi adut Robert Kranjec (7. v kvalifikacijah) pa 29.