19-letni Tirolec je namreč doma le streljaj od slovite olimpijske skakalnice, na kateri je skakal skoraj vsak dan, zato je bilo logično, da želi zmagati na svoji najljubši napravi, ki pa je bila zanj tri leta zapored kljub vlogi favorita neosvojljiva trdnjava. Nanizati je moral 27 zmag po napravah po vsem svetu, preden je premagal urok domačega tekmovališča v Innsbrucku, na katerem je bil še pred petimi leti gledalec na novoletni turneji, včeraj pa veliki junak, ko je pred razprodano areno z 21.000 gledalci stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, zato med igranjem avstrijske himne ni mogel skriti čustev.

Schlierenzauer si je 28. zmago v karieri na tekmah za svetovni pokal priskakal v slogu šampiona. V obeh serijah je bil razred zase, saj je drugouvrščenega Švicarja Simona Ammanna, kateremu je slekel tudi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu, premagal za 13,3 točke, Finca Janneja Ahonena pa za štiri desetinke več. "Najlepši dan mojega življenja. Že kot otrok sem sanjal, da bom skakal pred polnim štadionom, stal na vrhu zmagovalnega odra in bodo meni v čast igrali avstrijsko himno. Za menoj je fantastičen dan na najlepši skakalnici na svetu, na kateri sem bil končno dober realizator, da sem izkoristil priložnost za zmago," je bil vzhičen Gregor Schlierenzauer, ki s seboj na vratu vseskozi nosi velike slušalke za poslušanje glasbe. Ammann se je veselil najboljše uvrstitve v karieri v Innsbrucku, a bil obenem silno jezen po prvem skoku, ker ni imel pomoči vetra, zato je izgubil veliko točk v boju za skupno zmago. Finec Janne Ahonen je na letošnji turneji osvojil že drugo (Oberstdorf) in tretje mesto (Innsbruck), manjka mu le še najvišja stopnička, katero bo naskakoval na njegovi priljubljeni skakalnici v Bischofshofnu. "Ne razmišljam o točkah in uvrstitvah, kar sem počel kot mlajši, ampak želim le narediti popoln skok," je filozofsko odgovoril Ahonen.

Andreas Kofler je s četrtim mestom obdržal vodstvo v skupnem seštevku turneje, a Schlierenzauer je z drugo zaporedno zmago še zaostril interno avstrijsko prvenstvo za kralja skakalnega toura. Pred zadnjo tekmo v sredo v Bischofshofnu Schlierenzauer zaostaja 14,6 točke, Loitzl 21,9, Ahonen 23,7 in Ammann 25,4 točke. "Moramo biti pozorni na zgodovinske izkušnje, saj je v Bischofshofnu že prihajalo do velikih preobratov. Avstrijci imamo odlično izhodišče, moja prednost pa je še vedno zajetna. Prvič sem v položaju vodilnega, a sem se na zadnjih dveh tekmah prekalil, da bom znal reagirati v Bischofshofnu. Veliko bolj kot svetovni pokal me zanima slavje na novoletni turneji," je povedal Andreas Kofler, ki bo imel največjega tekmeca kar v klubskem sobojevniku, saj sta s Schlierenzauerjem člana istega kluba Innsbrucka in imata celo istega klubskega trenerja.