Slovenci v spremenljivih vetrovnih razmerah niso blesteli; v finalu je namreč od četverice nastopil le Kranjec. Peter Prevc je namreč tekmo na Bergislu končal na 36. mestu, Jernej Damjan na 37., Mitja Mežnar pa je bil 46.

"Fantje iz tekme v tekmo kažejo neko konstantnost, res pa je, da so fantje v prvi seriji nastopili v nekakšni luknji, v slabih vremenskih razmerah, od koder se nihče ni prebil v finale. Malo smo imeli tudi smole, saj je bil Peter zelo blizu. Razmere so se malenkost izboljšale pri Robiju, tako da se je z dobrim skokom uvrstil v finale," je nastope svojih varovancev ocenil selektor reprezentance Matjaž Zupan.

"Na koncu moramo biti s 15. mestom zadovoljni, dejstvo je, da smo bili blizu. Vidi pa se, da je konkurenca izjemno široka in vsak meter je zelo pomemben. Želimo si, da bi fantje tudi na tekmah pokazali formo s treningov," je še dodal Zupan.

V ospredju je vse minilo v znamenju še ne 20-letnega Schlierenzauerja, ki je prvič v karieri slavil na domači skakalnici na Tirolskem, četrtič to zimo, skupaj pa vknjižil že 28. zmago v svetovnem pokalu, s katero je tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi pred Ammannom (611-609).

"Trenutno nimam besed. To je zame najboljša skakalnica na svetu in občutki ob zmagi pred domačimi navijači so fantastični," je bil vzhičen Schlieri, ki ima zdaj "v žepu" tudi zmage na vseh štirih prizoriščih prestižne novoletne turneje.

Njegov rojak Andreas Kofler, ki je zmagal na uvodni tekmi v Oberstdorfu, je sicer zadržal vodstvo na 58. turneji s 772,2 točke, a Schlierenzauer se mu je močno približal, saj je s petega napredoval na drugo mesto (757,6), tretji pa je še en član rdeče-bele falange, Wolfgang Loitzl (750,7). Vendar pa lahko avstrijsko slavje po zadnji tekmi v Bischofshofnu pokvarita tudi rekordni petkratni zmagovalec novoletne turneje Ahonen (749,9) na četrtem ali pa Ammann (746,8) na petem mestu.

Zdaj tekmovalce čaka dan premora, nato pa v torek, 5. januarja, kvalifikacije za zadnjo preizkušnjo 58. nemško-avstrijske novoletne turneje v Bischofshofnu. Tekma bo na sporedu dan pozneje prav tako ob 16.30.