Damjan je skočil 125,5 in 129 metrov, najmlajši v slovenski ekipi Peter Prevc je bil 28. (124/126,5 m), mesto za njim pa Robert Kranjec (122/128 m). Četrti slovenski predstavnik Mitja Mežnar je izpadel z 41. dosežkom prve serije, potem ko je izgubil dvoboj s Prevcem.

Najboljše izhodišče po polovici tekme je imel Damjan, ki pa je moral na potrditev finala čakati vse do konca prve serije. Izgubil je namreč dvoboj z Nemcem Pascalom Bodmerjem, a se je uvrstil na čakalno listo "srečnih poražencev". Kot peti med njimi si je nato tudi zagotovil drugi nastop, v katerem je še dodal nekaj metrov ter se s 26. mesta povzpel na 21. Za las je finale ujel Robert Kranjec, ki je bil 30., enega finalista pa je imela Slovenija že pred prvo serijo, saj sta se Prevc in Mežnar pomerila med seboj. Boljši je bil Prevc, ki je tako kot novinec na tem tekmovanju prvič skočil do točk. Prevc je tudi po drugi seriji ostal na 28. mestu, Kranjec pa je eno pridobil.

"Včeraj nam je zelo dobro kazalo. Danes nam je manjkal en rezultat do 15. mesta, pa bi bil kar lep zaključek današnje tekme. Tega je bil po treningih najbolj sposoben Kranjec, a se v prvem skoku ni znašel. Tudi Jernej je šele v drugem skoku naredil premik naprej. Za vidnejšo uvrstitev sta potrebna dva dobra skoka. Peter Prevc, točke zanj so super uspeh. Smo blizu tistega, kar si želimo, se pa vidi, da smo še ranljivi," je prve nastope v novem letu ocenil glavni trener Matjaž Zupan in dodal, da ekipe v drugem delu turneje ne bo spreminjal.

V ospredju se je obetal vrhunski boj za stopničke in mesta pod njimi. Prvi štirje po polovici tekme, vodilni Schlierenzauer, Anders Jacobsen, Loitzl in Andreas Kofler so bili nagneteni v 2,2 točke, nekaj več zaostanka pa je imel na petem mestu Ammann. Napoved odličnega finala je bil skok finskega veterana Janneja Ahonena: deseti po prvi seriji je s 137 metrov dolgim skokom napovedal, da njegovo drugo mesto na uvodni tekmi v Oberstdorfu ni bilo naključje.

Gledalci pa so onemeli, ko je svoje delo opravil Ammann. Švicar je poletel kar do 143,5 metra, kar je nov rekord te naprave; vodstvo tekmovanja, ki je izbralo visoko zaletno mesto in s tem omogočilo dolge skoke, je nato dovolilo skoke tudi preostali četverici. Ammannu je zaradi slabšega doskoka nazadnje neposredni obračun s Scilerenzaurejem za prvo mesto preprečil Loitzl. V drugi seriji je sicer skočil precej manj kot Švicar (135 metrov), a je imel dovolj zaloge iz prvega dela, da je na koncu ubranil minimalno razliko. Loitzla in Ammanna je ločila le desetinka (272,5-272,4 točke), z zanesljivim skokom 137,5 metra pa je "Schlieri" ubranil naskok po prvi seriji in se povzpel na najvišjo stopničko.

"Novo leto in nova sreča. Zame je današnji dan prekrasen. Za nastop pa se moram zahvaliti tudi mojemu zdravniku, saj sem imel zaradi bolezni močne bolečine v trebuhu," je še dodatno vrednost zmage razkril avstrijski čudežni skakalni deček in se že veselil nadaljevanja turneje: "Zdaj pa prihaja še moja domača skakalnica v Innsbrucku!". Številnim zmagam v svetovnem pokalu, v Avstriji je že rekorder po njihovem številu, je danes dodal še 27., poskrbel pa je tudi za trend zmag skakalcev te države na uvodnih tekmah v novem letu: ponovil je svoj uspeh iz leta 2008, lani je bil v Garmischu prvi Loitzl.

V seštevku turneje je po nemškem delu v vodstvu Kofler. Zmagovalec Oberstdorfa je bil tokrat četrti, Ammann je bil z rekordom zanj tokrat neulovljiv, Loitzl je drugi, Ahonen pa tretji. Finski povratnik v skakalno karavano ima na računu turneje 2009/10 drugo in šesto mesto. Damjan kot najboljši slovenski predstavnik na uvodnih dveh tekmah je na 13. mestu, Kranjec je 20., Prevc 27. in Mežnar 29.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je vodstvo zadržal Ammann, a se mu je Schlierenzauer precej približal (529-511), Kofler je tretji s 426 točkami. Najboljši Slovenec je Kranjec na 20. mestu (92 točk), Damjan je 31.

Turneja se bo nadaljevala v Avstriji, na Bergislu nad Innsbruckom bo tretja tekma 4. januarja.