Po podatkih IFJ je bilo v letošnjem letu ubitih skupno 137 novinarjev in drugih uslužbencev v medijih. Med njimi jih je bilo 113 žrtev načrtovanih ubojev, 24 pa jih je umrlo v nesrečah pri delu.

Padec števila načrtovanih ubojev v letu 2008, ko jih je bilo 109, ni trajal dolgo, je dejal predsednik IFJ Jim Boumelha.

Kot opozarja organizacija, so Filipini, Mehika in Somalija med najbolj nevarnimi državami za novinarje. Ob tem IFJ izpostavlja "poguben pokol" 31 novinarjev in osebja novembra na Filipinih ter novo nasilje nad novinarskimi kolegi v Mehiki in Somaliji, s čimer je leto 2009 postalo eno najbolj krvavih za medije.

"Vprašanje je, ali vlade poslušajo in ali so pripravljene prevzeti svojo odgovornost resno," je opozoril generalni sekretar IFJ Aidan White. Po njegovih besedah namreč ni prostora za samozadovoljstvo in brezbrižnost. Kriza, s katero se soočajo mediji, ogroža nedolžna življenja in demokracijo samo, je dodal v izjavi.

Za Filipini (38 smrtnih žrtev), Mehiko (13) in Somalijo (9) med za novinarje nevarne države sodi še Pakistan, kjer je bilo letos ubitih sedem novinarjev, medtem ko jih je bilo v Rusiji ubitih šest. Ob tem IFJ opozarja tudi na boj proti nekaznovanosti odgovornih, končno poročilo pa naj bi objavil januarja prihodnje leto, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V Iraku, ki je dolga leta veljal za eno najbolj nevarnih držav za novinarje, je letos število smrtnih žrtev med predstavniki medijev padlo na pet, medtem ko so jih še v letu 2008 zabeležili 16.

Že v sredo pa je organizacija Novinarji brez meja opozorila, da so se v letošnjem letu nasilje in pritiski na novinarje močno povečali. Kot ugotavlja v poročilu za leto 2009, je bilo med delom ali zaradi svojega poklica letos po vsem svetu ubitih najmanj 76 novinarjev, 16 več kot lani.