Prva od osmih preizkušenj v desetih dneh v petih krajih in treh državah bo na novoletni dan v Oberhofu v Nemčiji. Boj za 708.000 evrov bo dolg 60 kilometrov za ženske in več kot 100 kilometrov za moške. Zaradi bližine olimpijskih preizkušenj ima četrti tekaški Tour nekaj posebnosti.

Petra Majdič je s treningom v Dobbiacu/Toplachu v Italiji zadela žebelj v polno. Snega imajo dovolj. Po bivanju v razmerah tibetanske nadmorske višine na Rogli je potrebovala aklimatizacijo v nižini. "Hkrati sem spoznala traso dveh novih etap brez vrveža. To sem po stresnem vrhuncu decembra na Rogli in proglasitvi športnikov potrebovala," je najboljša slovenska športnica opisala zadnje priprave v Pusterški dolini. Prav etapa na dan treh kraljev, 6. januarja, bo največja novost, s katero se bo smučarski Tour najbolj približal kolesarskim različicam s tekom od kraja do kraja. Moška zasledovalna preizkušnja bo med olimpijsko Cortino in Dobbiaccom (32 km), ženska od jezera Landro do Dobbiaca (16 km).

Ob letošnjih etapah je glede na spored očitno, da favorizira boljše v klasični tehniki. Piko na i bo, kot vse tri preizkušnje doslej, dodal drsalni vzpon na Alpe Cermis v dolini Fiemme. "Verjetno je letošnji Tour res bolj pisan boljšim v klasiki, a tudi Kowalczykova je tako napredovala, da nas je vsaj pet tekačic z enakim izhodiščem," napoveduje Majdičeva.

Prav Poljakinji napovedujejo daleč največ možnosti, da bo prigarala glavno nagrado 100.000 evrov, za preostanek (67.000 - 2. mesto, 33.500 - 3. mesto, etapne zmage po 3.350 evrov) ji po anketah sledita Finki Saarinenova in Kuitunenova. V četrti vrsti je Majdičeva, za njo najboljša od norveških plezalk Steira, Italijanki Longa in Follisova, Johaugova in Korosteleva. Majdičeva kot zmagovalka ene od dosedanjih 21 etap, še štirikrat pa je bila na stopničkah, gre v Oberhof kot nosilka rdeče majice najboljše šprinterke.

Z mislijo na Vancouver so se Touru odpovedale Norvežanka Marit Bjoergen (rumena majica svetovnega pokala), zmagovalka drugega Toura Charlotte Kalla, švedska rojakinja Anna Haag, Rusinja Kazova ter Estonka Kristina Šmigun. Po drugi plati je praksa zadnjih treh Tourov, kjer je Majdičeva končala kot šesta, 18. in lani tretja za Kuitunenovo in Saarinenovo, pokazala, da najboljši igrajo pomembno vlogo tudi v nadaljevanju sezone. Dokaz sta Petter Northug in Aiku Saarinen s kolajnami lani na svetovnem prvenstvu v Liberecu, tekaški Contador, Švicar Dario Cologna, je potem osvojil še kristalni globus. Samo za skupno zmago je na voljo 400 točk svetovnega pokala, torej le nekaj manj kot jih imata vodilna sedaj. Etapna zmaga prinaša 50 točk. Pravilo tokrat omogoča ohranitev točk svetovnega pokala s posameznih etap kljub predčasnemu odhodu.