Avstrijci so na prvi tekmi v Oberstdorfu potrdili sloves prve skakalne velesile s štirimi tekmovalci med prvimi devetimi. Najmanj (deveto mesto) je iztržil prav njihov prvi adut za skupno zmago, 19-letni Gregor Schlierenzauer, saj za vodilnim rojakom Koflerjem zaostaja že skoraj 40 točk. "Zdaj, ko sem sproščen, je vse lahko," je 32-letni Finec Janne Ahonen razkril recept za senzacionalen skok na drugo mesto, s čimer je po enoletni upokojitvi nakazal, da se bo rekorder po številu skupnih zmag (pet) tudi letos potegoval za kralja prestižnega tekmovanja.

Po tekmi v težkih razmerah, ki so bile na meji regularnosti, so bili razočarani v reprezentancah Poljske (veteran Adam Malysz na osmem mestu je bil edini finalist), gostiteljice Nemčije (najboljši je bil 18-letni Pascal Bodmer na 12. mestu, v finalu pa le še Martin Schmitt na 23. mestu) in velesile Norveške (le Evensen je z desetim mestom ostal v boju za visoko uvrstitev v skupnem seštevku).

Za najbolj prijetno presenečenje so poskrbeli Slovenci, ki so pokazali veliko več kot na zadnjih tekmah in treningih. Jernej Damjan je bil po sedmem mestu nasmejan kot že dolgo ne, saj je dokazal, da se še vedno lahko kosa z najboljšimi skakalci po svetu. "O tem sem začel že dvomiti, potem ko skokov s treningov nikakor nisem mogel prenesti na tekmo," je bil zadovoljen Jernej Damjan, ki od spomladi stopa po samostojni poti s trenerjem Arijem Pekko Nikkolo. S prvim letošnjim zaslužkom 3600 švicarskih frankov (bruto) je tudi povrnil del stroškov, ki jih je imel med pripravami, predvsem pa bo lahko plačal trenerja Nikkolo in Bineta Norčiča.