Uvodna tekma novoletne turneje smučarskih skakalcev je vsaj v slovenski tabor prinesla nekaj nasmejanih obrazov. Vsekakor je bilo tega videti pri Jerneju Damjanu, ki je bil danes najuspešnejši slovenski predstavnik. Na Damjanovo srečo se je žirija zaradi slabih pogojev po številki 11 odločila serijo ponoviti in dvigniti zaletišče, saj sta tekmovalce ovirala veter v hrbet in deževje. Startno mesto so z 19. dvignili na 23. in serijo ponovili.

Damjan je bil v prvem poskusu prekratek, doskočil je pri 99,5 metra in osvojil le 71,7 točke, Poljak Stefan Hula pa je bil s 111 metri in 94,8 točke prepričljivejši. V ponovitvi serije se je slika obrnila, Damjan pa je "eksplodiral" v pravem trenutku. Doskočil je pri 121,5 metra in si s četrtim mestom zagotovil odlično izhodišče za drugo serijo. Tam je uvrstitev nekoliko pokvaril, a vseeno osvojil zadovoljivo sedmo mesto.

"Z današnjo predstavo vseh štirih sem zadovoljen. Odlični skoki Damjana, tudi Robi Kranjec je dokazal, da lahko leti daleč tudi v slabših razmerah in nove točke Mežnarja. Škoda je le za Prevca, ki je bil v prvo zanesljiv potnik v finale, nato pa v ponovitvi prve serije ni več uspel 'preskočiti' Hautamaekija. Za zdaj ostajamo pri prvotno zastavljenih ciljih pred turnejo, najprej morajo biti skoki dobri, potem pa se lahko morda dvignejo tudi naši apetiti," je po tekmi dejal trener reprezentance Matjaž Zupan.

Po prvi seriji sta dobro opravila tudi Robi Kranjec, ki je s skokom 115 metrov prepričljivo ugnal neposrednega konkurenta Nemca Andreasa Wanka, in Mitja Mežnar, ki je v finale napredoval kot "lucky looser" proti Japoncu Daikiju Itu. Slovenca sta si v prvi seriji delila 13. mesto, na koncu je bil Kranjec 16., Mežnar pa 18.

Spremenljive razmere na zaletišču so nekoliko ponagajale le najmlajšemu v slovenski ekipi Petru Prevcu. Slednji je v prvi seriji z enako daljavo, a več točkami za slog ugnal neposrednega konkurenta Finca Mattija Hautamaekija, a je v ponovitvi te serije za le točko zgrešil finale. Za toliko je bil namreč Finec boljši za sodnike, medtem ko sta konkurenta s 113 metri dosegla enaki daljavi.

Pohvaliti velja Finca Ahonena, ki se je po letu premora brez večjih težav vrnil med najboljše, na tokratni tekmi pa si je z drugim mestom prislužil tudi naziv "man of the day" - skakalec tekme.

Naslednja tekma novoletne turneje bo v petek, ko se bodo skakalci na tekmi pomerili v Garmisch-Partenkirchnu, kvalifikacije bodo na sporedu dan prej. Turneja bo 3. januarja gostovala v Innsbrucku, s četrto tekmo pa se bo končala 6. januarja v Bischofshofnu.