Na novega leta dan bodo tekači in tekačice pričeli četrto turnejo Tour de Ski. V desetih dneh bodo nastopili na osmih tekmah na štirih prizoriščih v treh državah. Glavni slovenski trener Ivan Hudač je povedal, da bosta na Tour de Skiju nastopili Petra Majdič in Vesna Fabjan. Dekleta bodo skupno pretekla 55 km, posebno utrujajoč bo v zadnji etapi tradicionalni 3,7 km vzpon na Alpe Cermis, kjer bo potrebno premagati kar 425 višinskih metrov.

Petra Majdič je lani osvojila tretje mesto v skupnem seštevku turneje, od nje sta bili boljši le Finki Virpi Kuitunen in Aino Kaisa Saarinen. Letošnje tekmovanje pa bo zaradi olimpiade specifično, saj na štartu nekaterih tekmovalk ne bo, med njimi vodilne v svetovnem pokalu Norvežanke Marit Bjoergen.

"Naše želje in cilji so seveda doseči čim višje uvrstitve. Veliko tekmovalk, bodisi favoritinj bodisi tistih, ki se počutijo preslabo za Tour, bo tekmovanje izpustile. Prav tako računam na velik osip po tekmi v Pragi. Tekmovalke, ki jim do takrat ne bo šlo vse po načrtih, bodo končale tekmovanje in odšle na trening. Letošnje tekmovanje bo zelo specifično," je dejal Ivan Hudač in dodal, da bo Majdičeva odtekla celotni Tour. Predčasno bi ga končala le v primeru izredno slabih rezultatov ali zdravstvenih težav. "V kolikor bo Vesna Fabjan nastopala slabo, obstaja možnost, da predčasno konča tekmovanje," je še dodal Hudač.

Slovenska ekipa je želela po premierni tekmi svetovnega pokala na Rogli opraviti trening na tem štajerskem zimsko-športnem središču. Visoke temperature in slabi snežni pogoji so botrovali, da so uspeli opraviti le dva treninga, nato pa so se odpravili v tujino. Petra Majdič je trenirala v Toblachu, Vesna Fabjan pa skupaj s trenerjem Vladimirjem Korolkevičem v bližnjem Obertilliachu.

Ekipa se je danes vrnila v domovino, v sredo pa potuje proti prvi postaji turneje nemškemu Oberhofu.