Slovenski skakalci so lahko šele včeraj v dveh serijah za trening preizkusili novo opremo (smuči, dresi), saj je minuli teden zaradi pomanjkanja snega odpadel načrtovani trening. Ker na novoletni turneji v prvi seriji tekmujejo v dvobojih, so Slovenci dobili naslednje nasprotnike: Prevc se bo pomeril s Fincem Mattijem Hautamaekijem, Jernej Damjan s Poljakom Stefanom Hulo, Kranjec z Nemcem Andreasom Wankom in Mežnar z Japoncem Daikijem Itom.

"Glede na to, da smo bili nekaj časa brez skokov in so morali fantje v kratkem času spet dobiti pravi občutek za skoke, se je izteklo dobro. Naredili smo prvi korak, na tekmi pa bo treba stopiti še korak naprej. Tudi tekmeci v prvi seriji so premagljivi. Z izjemo najboljših so se pokazala nihanja pri vseh. A na tekmi bomo gledali predvsem nase ter svoje skoke in ne bomo se obremenjevali z nasprotniki," je povedal glavni trener slovenskih skakalcev Matjaž Zupan.

Med tekmovalci, ki so morali v kvalifikacije, je bil razred zase Norvežan Anders Jacobsen s skokom 134 metrov. "Skrivnost mojih skokov je v dobrem treningu v zadnjih dneh, saj je v Vikersundu zapadlo kar 70 centimetrov snega," je povedal Anders Jacobsen, kateremu sta se najbolj približala Švicar Andreas Küttel (130 m) in Avstrijec Stefan Thurnbichler (128,5 m). Najboljših deset tekmovalcev je nastopilo z dveh naletnih mest nižje, vrstni red pa je bil pomemben za določitev parov za prvo serijo. Avstrijci so potrdili premoč, saj so se na prvih štirih mestih zvrstili Morgenstern (127,5 m), Schlierenzauer (127,5 m), Loitzl (125,5 m) in Kofler (126 m). "To je dober znak za prvo tekmo. Vsi želimo biti med prvimi tremi. Sem v dobrem položaju, ker sem favorit iz ozadja," je povedal Wolfgang Loitzl, ki brani lansko zmago v skupnem seštevku turneje. Švicar Simon Ammann, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, potem ko je bil v serijah za trening prvi in četrti, v kvalifikacijah ni nastopil, ampak je hranil moči za današnjo tekmo, zato se bo na današnji tekmi v zadnjem paru pomeril z Morgensternom. Slednjega kar razganja od samozavesti.