Fluor ogljikove smučarske maže iz najvišjega kakovostnega razreda je zelo škodljiv in lahko povzroča hude bolezni. Tako je v posebni raziskavi ugotovil norveški inštitut za medicino dela (STAMI). Kot so ugotovili, se fluorove spojine kopičijo v telesu in jih v krvi zaznajo več let. Znanstveniki niso mogli potrditi dolgoletnih posledic, vendar so dodali posebno opozorilo. Plini in prah niso nedolžni. Pri segrevanju voskov preko 200 stopinj Celzija se z nanašanjem na smuči proizvajajo plini, pri ščetkanju smuči pa se zelo droben prah, skoraj neviden, praši po okolici. Glavobol, vrtoglavica in težave z dihanjem so del simptomov, ki jih je v raziskavi odkril zdravnik norveške biatlonske reprezentance Baard Freberg. "Zaenkrat več kot tega, da snov ostane v telesu, ne moremo dokazati, vendar morajo biti pri tem delu serviserji zelo previdni," je opozoril Freberg.

V raziskavi je sodelovalo 47 serviserjev iz devetih držav, ki so bili v zadnjih dveh letih testirani z vzorci krvi in testom dihanja. Spomladi na tekmi svetovnega pokala v Trondheimu je v raziskavi sodeloval tudi Boštjan Lekan, glavni serviser biatlonske reprezentance. "Bil sem v tej skupini testirancev, dva dni sem pri delu nosil posebno masko, jemali so vzorce krvi. Od začetka sem dobival nekaj obvestil po elektronski pošti, sedaj tega ni več. Ne vem, če je raziskava že javno objavljena. Morda to zavira IBU," je med pripravljanjem smuči na Pokljuki pripomnil Lekan.

Da so s plini in prahom serviserji smuči posebej ogroženi, vsi že dobro vedo. Eden od glavnih tekaških trenerjev je že nekaj dni preživel v bolnišnici. V "wax" kabinah, kontejnerjih, kakršne so imeli tudi za tekmo svetovnega pokala na Rogli in Pokljuki kar nekaj let ob nanašanju "fluorovih" Cera maž visokega odstotka, že uporabljajo zaščitne maske, le redko pa se v teh prostorih sučejo tudi tekmovalci. V eni od raziskav so že ugotovili, da izpostavljenost zmanjša fizične sposobnosti z VO2 max. "IBU je za serviserje že prepovedala skupne prostore, dovoljeni so kontejnerji, da vsaka reprezentanca sama določa okolje delovnega procesa. Tekmovalci pa nimajo vstopa med delom," je režim dela pojasnil Lekan, nekdanji olimpijec, sprijaznjen, da brez visokokakovostnih voskov (maž) ni vrhunske priprave smuči za drsenje.