Razvijate se v vrhunskega odbojkarja. Kdo vas je navdušil za ta šport?

Nihče prav posebno. Verjetno so imeli največ vpliva moji starši, saj sta tako mama kot oče igrala odbojko. S tem športom sem tudi začel. Kasneje sem se preizkusil še v nogometu in košarki, a mi nista bila tako všeč kot odbojka.

Kako priljubljena je odbojka v Estoniji?

Ne kaj preveč. Ljudje, ki delajo v odbojki v Estoniji, se trudijo, a vse skupaj se počasi razvija. V ospredju sta predvsem košarka in nogomet, ki sta najbolj priljubljena v moji domovini.

Lahko primerjate raven odbojke v Sloveniji in Estoniji?

Slovenska liga je precej boljša. Vsi dobri estonski igralci namreč igrajo v tujini, saj v domovini nimajo kaj za početi. Tam igrajo samo mladi igralci.

Kako ste se privadili na samostojno življenje v tujini?

Nimam večjih težav, saj imam s seboj dekle, kar mi zelo prija, saj se lahko tudi v Sloveniji z nekom pogovarjam v estonskem jeziku. Domotožja nimam. Že prej sem namreč veliko potoval po svetu in zavedam se, da je to del mojega poklica. Moje sanje so, da nekoč zaigram v Italiji.

V naporni sezoni imate le malo prostih dni.

Božične počitnice so vedno nekaj posebnega. Pred začetkom sezone sem upal, da bomo imeli malo več časa prosto, a zaradi natrpanega urnika več prostih dni nismo mogli dobiti, a kljub temu bom imel dovolj časa, da se posvetim družini.

Na kakšen način ste sploh prišli do prestopa k slovenskemu državnemu prvaku?

Moj agent je zame po lanski sezoni iskal novi klub in predstavil mi je ponudbo ACH Volleyja, ki je iskal novega korektorja. Stvar me je zanimala in povprašal sem naokoli nekatere prijatelje, kaj vedo o tem klubu, in vsi so mi rekli, da bo to odlična šola za nadaljnjo kariero. Prišel sem najprej na dvodnevni preizkus, z mano so bili zadovoljni, zato sem podpisal pogodbo. Nedvomno je ACH najboljši klub, ki sem ga lahko izbral za prvo igranje v tujini.

Sedaj ste že pol leta v Sloveniji. Kako se vam zdi?

Vse skupaj je zelo podobno Estoniji. Vsi so prijazni in vsi govorijo angleško, kar mi zelo pomaga. Edino težko naročim hrano v restavracijah, saj so meniji povečini samo v slovenščini in ničesar ne razumem. Tako moram prositi natakarje za prevod, a se zgodi, da tudi nato še ne vem, na kakšen način je katera hrana pripravljena.

Ste o Sloveniji kaj vedeli pred prihodom?

Prav ničesar. Edino, kar sem vedel, da je tu trener Glenn Hoag in nekaj o tem klubu. O vsem ostalem pa nisem vedel niti malo.

Kako se razumete s soigralci?

Celotno moštvo je zelo prijazno. S prav vsemi se razumem, čeprav ven ne hodim veliko, saj se največ družim z mojim dekletom, ki noče biti samo v stanovanju. Sicer pa se še največ družim z mlajšimi igralci.

Pa s trenerjem Glennom Hoagom?

Nič drugače, kot z vsakim drugim trenerjem. Je glavni in vsi moramo poslušati, kar nam pove in svetuje ter vse njegove želje poskušati uresničiti. Je zelo dober trener predvsem za mlade igralce in zelo sem zadovoljen z njim.

Zaenkrat igrate odlično. Ste to pričakovali pred sezono?

Predvsem sem upal na to. Hitro po prihodu k ACH mi je trener dejal, da računa name v prvi šesterki. V ligi prvakov se je vse začelo zelo dobro in upam, da bomo v tem tekmovanju prišli čim dlje. Želimo si lovorike v srednjeevropski ligi, slovenskem pokalu in slovenski ligi. Če nam bo to uspelo, bom tudi sam zadovoljen.

Toda z vrhunskimi igrami ste veliko ljudi precej presenetili.

Res je, a na vse to sem že navajen. Vso kariero trdo treniram in se trudim, da bi iz leta v leto napredoval, kar mi zaenkrat uspeva. Tako so nekateri vsako leto presenečeni, saj vedno igram boljše, kot so me navajeni pred tem.

So ob tem že potrkali na vrata najboljši evropski klubi?

Zaenkrat še ne. Mogoče je kdo poklical mojega agenta, a sam ne vem prav nič. Če bi želel oditi, bi mi moj agent zagotovo kaj uredil, toda trenutno imam še triletno pogodbo in mislim, da bom v prihodnosti pri ACH ostal še vsaj eno leto. Če bom kdaj odšel iz tega kluba, bo prišla v poštev samo italijanska liga.

Kje vidite ACH Volley v prihodnjih sezonah?

Mislim, da bomo drugo leto še precej boljši, a le če bo moštvo ostalo enako. Slišal sem namreč, da nekateri igralci želijo oditi, saj so v tem klubu že dve, tri leta in bi se radi preizkusili v tujini. Tri leta se mi zdi, da je kar dolga doba, da ostaneš v enem klubu.

Ste tudi odličen igralec odbojke na mivki.

Bil sem svetovni in evropski prvak v mlajših kategorijah. Zaenkrat sem z njo zaključil in se povsem posvetil dvoranski odbojki. Mi je pa igranje odbojke na mivki zelo pomagala pri razvoju za dvoransko. Zelo sem izboljšal obrambo, moč, gibanje na igrišču,…

Na katerih področjih odbojke si želite še napredovati?

Kar v vsem, saj imam na vseh področjih še veliko prostora za napredek. Še posebno se moram posvetiti fizični moči, da bom lahko igral z več moči in agresivnosti. Seveda moram izboljšati še servis, blok in obrambo.