Iz podatkov, ki smo jih v minulih tednih pridobili v uredništvu Dnevnika, je razvidno, da je imelo podjetje CEE ključno vlogo pri vseh pomembnejših fazah priprave in izpeljave projekta šestega bloka. Poleg tega, da je za TEŠ konec leta 2006 sestavilo razpis in pripravilo pripadajočo dokumentacijo, je Kotarjevo podjetje s TEŠ po naših informacijah letos podpisalo tudi 135.000 evrov vredno pogodbo o svetovanju pri dobavi glavne tehnološke opreme, več virov pa nam je potrdilo, da naj bi predstavniki CEE šoštanjski elektrarni svetovali tudi pri pogajanjih za sklenitev pogodbe z Alstomom in tehničnih obdelavah za pripravo pogodbe. CEE je od TEŠ letos prejel tudi 60.000 evrov za izdelavo noveliranega investicijskega programa za blok 6. Še dodatnih 100.000 evrov pa naj bi podjetju v prihodnjih mesecih prinesla tudi koordinacija predhodnih in pripravljalnih del pri izgradnji novega bloka.

Že pred mesecem dni smo poročali, da je podjetje CEE za TEŠ pred štirimi leti pripravilo predinvesticijsko študijo bloka 6 in dokument identifikacije investicijskega projekta, ki je bil podlaga za pripravo predinvesticijske zasnove. Pri tem smo razkrili, da je imel CEE pomembno vlogo tudi pri izbiri dobavitelja na razpisu. Dva od treh sodelavcev glavne komisije, ki so jo v Šoštanju avgusta 2006 imenovali za izbiro najugodnejšega dobavitelja, sta namreč prihajala iz tega podjetja, predstavnik CEE pa je sedel tudi v tehnični komisiji, ki je glavni komisiji pomagala pri posameznih opravilih.

Kljub temu je nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), edinega lastnika TEŠ, na seji v začetku decembra "ugotovil, da Dnevnikovo poročanje ne temelji na realnih predpostavkah". Na naše vprašanje, ali je lahko sporna dvojna vloga Petra Kotarja kot posrednika za Alstomovi podjetji v Sloveniji in lastnika podjetja CEE, ki je sodelovalo pri izbiri izvajalca za 690 milijonov evrov vreden posel, pa je predsednik nadzornega sveta HSE Franc Žerdin odgovoril, da "Kotarjevo podjetje ni sodelovalo v tej zadevi". "Pregledali smo tudi pogodbe, ki so sklenjene za nadzor gradnje bloka šest, vendar nismo našli nič problematičnega. Podjetje CEE je res sodelovalo s TEŠ pri projektu bloka pet, pri bloku šest pa ne," je takrat še dejal Žerdin.

Iz naših podatkov je mogoče razbrati ravno nasprotno. Podjetje CEE, ki ga vodi Boštjan Kotar, sin Petra Kotarja, je tako v zadnjih štirih letih sodelovalo pri vseh pomembnejših fazah projekta: od izdelave predinvesticijske zasnove in investicijskega načrta do postopkov izbire dobavitelja tehnološke opreme, ki predstavlja dve tretjini vrednosti 1,1 milijarde evrov naložbe v blok 6, in umeščanja v prostor. Tako so na primer v CEE leta 2006 izdelali projektno dokumentacijo za idejni projekt za izgradnjo šestega bloka in ga po odločitvi o povečanju zmogljivosti novega bloka tudi dopolnili. CEE je za TEŠ izvajal tudi inženirske storitve pri pripravi državnega in občinskih lokacijskih načrtov za blok 6.

primoz.cirman@dnevnik.si