Finski mediji poročajo, da je Nykänen, v svojih najboljših časih štirikratni olimpijski prvak, božične praznike preživel za rešetkami. Po družinskem prepiru naj bi na božični večer 46-letni Nykänen z nožem napadel ženo ter jo porezal po rokah in čelu, rešila pa se je z begom k sosedom. Kot poroča časnik Helsinki Sanomat, bo nekdanji najboljši skakalec na svetu pred sodnika stopil v ponedeljek.

V zadnjih letih skakalec iz Jyväskyläja nikakor ne more iz svoje kože, čeprav je po prejšnjih slabih izkušnjah s kršenjem zakonov obljubil, da se bo poboljšal. Finske zapore že pozna, saj je bil pred štirimi leti že obsojen zaradi napada z nožem na nekega znanca, pa tudi ženo Mervi Tapolo je napadel že pred tokratnim božičnim incidentom, leta 2006 je dobil pogojno zaporno kazen.

Nykänen je v svoji uspešni športni karieri, od konca katere počasi minevata že dve desetletji, zbral štiri zlate olimpijske in pet zlatih medalj na svetovnih prvenstvih, bil pa je tudi svetovni prvak in rekorder v poletih. Odkar je v športnem pokoju, mu ne gre najbolje: poskušal se je kot pevec in plesalec striptiza, zaradi denarnih težav je prodal svoje medalje, nekoč najboljšega finskega športnika pa vseskozi spremlja tudi alkohol.